logo

5 blunders die ik nooit meer zal begaan!

fotograeve

1. Een website die niet bij je past

Oh my! ik herinner me mijn eerste website nog levendig. Het was een wederdienst, maar wat voor een slechte! De site was vreselijk … traaaaaaaaag. Nee, maar echt, hè. Het duurde zowaar vijf minuten vooraleer het balkje helemaal opgeladen was en je een pagina te zien kreeg. Hoe dacht ik in godsnaam daarmee klanten aan te trekken? Maar denk je dat ik dat toen doorhad? Nee, hoor. Ik dacht alleen maar: “Oh, wat is hij is mooi.” Haha!

Never again, dus!

Vooral omdat ik zelf to-taal geen geduld heb. Niets! Maar echt: NIETS! Alles moet vooruitgaan en ik krijg het echt aan mijnen tikker als dat niet gebeurt. Zelfs op vakantie blijf ik nooit langer dan een paar dagen op één plaats voor ik opnieuw ga rondtrekken.

2. Teveel materiaal kopen

Ik hoorde allemaal goede verhalen over hoe zot content fotograaf x was over y en fotograaf z over a. Ik kocht vol enthousiasme dat materiaal onmiddellijk aan, maar het belandde al na een paar dagen in de kast. Een hele kast vol heb ik zo. En het ergste is dat ik te lui ben om het online te verkopen.

Wie dus nog één van deze artikelen zoekt, weet me te vinden:

  • Canon mark III (moet weg door aankoop Canon mark IV)
  • Battery grip voor canon mark IV (te zwaar voor mij)
  • Battery grip voor canon mark III (te zwaar)
  • 70-200 mm 2.8/f canon (dubbel gekocht)
  • mijn ideale back-upsysteem Lacie 2BIG 16TB. Maar drie keer is van het goede te veel. 🙂

3. Mezelf met anderen meten

We doen het allemaal: kijken naar beelden en teksten van anderen (dankjewel IG). Om dan onzeker te worden over je eigen kwaliteit. Maar we kennen die ondernemer niet. Hoe lang is hij/zij al bezig? Welke grote opofferingen getroostte hij/zij zich? Hoe hard werkte hij/zij om te groeien? Welke leermeesters nam hij/zij onder de arm? We moeten vaak het antwoord op die vragen schuldig blijven en spiegelen ons daarom al te vaak aan mensen die veel verder staan in hun carrière. En dan gaan we onszelf overtuigen dat we niet goed genoeg zijn … Een flutondernemer als het ware. Mij niet gezien! Soms is het goed om oogkleppen op te zetten en simpelweg te doen wat je graag doet zonder naar anderen te kijken.

workshop fotografie

4. Avondschool fotografie volgen

Hahaha, BOOOOEM! Wie weet volg jij nu avondschool en zit je met keigrote ogen naar dit scherm te kijken. Tuurlijk is avondschool OK. Tot je de basis kent. Dan koppel je je los en zoek je een mentor die je effectief naar een hoger niveau tilt (remember de vorige nieuwsbrief). Tenzij je het ECHT leuk vind natuurlijk! Onthou echter dat leren je sneller doet op andere manieren dan avondschool (downside is ook dat het vaak duurder is 😉

En als ondernemer? Omwring je vooral met succesvolle mensen, volg workshops, echt goede workshops! Waar je al veel over gehoord hebt. Beluister podcasts, lees blogs.

Maar!!!

Maximum van 3 guru’s! Waarom zeg ik dat? Omdat elke ondernemer anders is, en iets anders zal zeggen. Als je teveel luistert naar iedereen wordt je gek.

5. Me van mijn melk laten brengen door een klant

Het is me nog niet vaak overkomen. Welgeteld drie keer. Maar die momenten staan me nog goed voor de geest. Alle klanten hadden hetzelfde gemeen: ze kozen de verkeerde persoon. Ze namen niet de tijd om mijn portfolio door te nemen of website te lezen. Eentje had zelfs mijn prijzen niet bekeken. En was daarna geschokt, omdat ik meer vroeg dan de concurrent om de hoek die 50 euro per uur vroeg. Nu. Van 50 euro per fotografieuur kan ik niet leven. Tenzij ik minstens honderd klanten per maand zou fotograferen met waarschijnlijk een burn-out als gevolg. Hehe.

Ik deed bij alle drie tevergeefs ongelofelijk mijn best om in dialoog te gaan, maar dat hielp niet. Ik leerde eruit dat ik nog meer over mezelf en mijn werkwijze moet vertellen en NOG duidelijker mijn prijzen moet vermelden. Met daarbij een rechtstreekse link naar mijn algemene voorwaarden, die ook steeds up-to-date zijn wanneer er me iets overkomt dat ik niet zo fijn vind.

Zo, dat waren ze alle vijf. Belangrijk is: leer uit mijn (en jouw) blunders! En vertrouw: uiteindelijk komt alles goed 🙂

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *