Beelden zijn auteursrechterlijk beschermd.
logo

5 dingen die ik zeker zou doen als startende ondernemer!

workshop fotografie

Het is een vraag die ik geregeld krijg van andere fotografen:

“Welke dingen zou je zeker doen mocht je helemaal opnieuw beginnen”

Awel! Vandaag schreef ik mijn top 5 voor je neer:

1. Website

Een website is erg belangrijk, maar dat het een dure website moet zijn om te starten is niet waar.
Zelfs ik heb nog steeds geen op maat gemaakte website ondertussen, dus dat een website duizenden euro’s moet kosten vind ik zeker als beginner niet correct. Al kan je naarmate je groeit gerust voor een website op maat kiezen natuurlijk.

a) WordPress:

Ik koos voor een WordPress (kiezen was een groot woord: het werd voor mij gekozen). En ik heb er ongelofelijk hard op gevloekt, want de leercurve is héél hoog. Maar nu ben ik enorm blij dat ik van in begin gestart ben met een WordPress website. Maar waar ik nog meer geluk mee had is dat ik bijna vanaf dag één Stijn leerde kennen. Stijn is mijn technische adviseur (haha, dat klinkt héél fancy) en Stijn hielp me vanaf dag 1 WordPress leren kennen (youtube heeft daar ook wel een rol in gespeeld hoor). Zo stelde hij me voor een template te kiezen voor WordPress, op die manier moet je hem niet zelf bouwen. (Een template kan je kopen vanaf +-60$.)

Ik heb nu laatst opnieuw een website op die manier gekocht en het heeft me in totaal 75€ gekost (domeinnaam & template). Wil je wat hulp dan betaal je nog een paar werkuren aan een technische adviseur (of youtube als dat voldoende zou zijn) En je bent vertrokken!

Stijn delen doe ik met veel plezier!

* Een plugin die ik absoluut aanraad om van bij het begin te gebruiken: Yoast!

b) Weebly:

Ik heb zelf geen ervaring met Weebly maar hoor héél veel goede dingen. En hij is zo goed als gratis. Je hoeft dacht ik zelf geen domeinnaam te hebben (al vind ik dat wel interessanter).
Ook kan je direct met drag & drop aan de slag en kan je makkelijk je SEO invullen. Ben je echt slecht in het technische aspect en wil je liever geen WordPress leren, dan is dit zeker interessant om eens te bekijken.

2. E-mails

Je lijst opbouwen is zo belangrijk en vaak besef je dat niet wanneer je start.

Denk er even over na hoeveel moeite je moet doen om via social Media mensen te bereiken? En misschien betaal je dan nog voor FacebookAds? (wat trouwens wel interessant is hoor)
Maar stel je voor, dat je een lijst hebt waarnaar je wekelijks je e-mails naartoe kan sturen, zonder dat deze door een algoritme gaan elke keer? Mensen leren je kennen op die manier en als je met goede intenties mailt (niet spamt) dan gaann ze met veel plezier je mails doornemen waardoor het vertrouwen nog groter wordt.

Dus ik zou zeggen: Start hiermee vanaf dag 1!

Mij werd van in begin door veel mensen Mailchimp aangeraden, maar ik ben daar eigenlijk noot tevreden mee geweest. Dus ik stapte een tijdje gelede over naar Convertkit! En er ging een wereld voor me open! Je kan mensen taggen op basis van wat hun interesses zijn (en dit gaat automatisch) en je kan ze leiden in funnels, zodat de juiste mensen de juiste dingen te zien kregen. Dat is gewoon de MAX!

ConvertKit is betalend, dus heb je daar voorlopig geen budget voor dan raad ik wel mailchimp aan om te beginnen (zij hebben wel een gratis formule). Naarmate je hierin groeit kan je nog altijd overstappen naar ConvertKit. Maar wil je het van de eerste keer goed doen? Dan raad ik zeker en vast ConvertKit aan.

3. Een mentor kiezen

Dat is iets wat ik zelf veel te laat heb gedaan. Maar je leert zoveel van één (of meerdere) mentor(s). Mijn advies? Kies er één of 2 die je echt liggen om mee te beginnen, naarmate je ervarener wordt ga je automatisch andere mentors leren kennen
Investeer in kennis, want er zijn zoveel dingen die makkelijker kunnen, problemen die je niet hoeft tegen te komen. Inzichten waar je zelf misschien jaren over zou moeten doen op je eentje.

Mijn eerste mentor was Philippe Swiggers. Hij leerde me kijken zoals me daarvoor nooit gelukt was en toch wilde hij voor mij dat ik mijn eigenheid bewaarde. Daar ben ik hem ongelofelijk dankbaar voor! Ondertussen heb ik al een paar verschillende mentors onder de arm genomen en ben ik zelf ook een pak mensen aan het helpen in hun fotografie/business.

Hoe dan ook! Doe het! Kies iemand die echt bij je past, waarvan je echt het gevoel hebt dat het klikt en die je echt naar een hoger niveau zou kunnen brengen. Want mentors hebben iets wat je nooit op de fotografieschool zal leren: ervaring, passie en een eigen business die ondertussen ook nog eens moet draaien, de ervaringen die je te weten komt van je mentor zijn van onschatbare waarde.

4. Een community starten

Omring jezelf met andere fotografen! Zie ze niet als concurrenten, maar als collega’s. Volg conferenties (Fearless, BodaF, TheMasters,…), ga co-worken (iets wat mijn warhoofd jammer genoeg niet aankan, anders deed ik het zelf meteen)
Ga iets gaan drinken samen, ga lunchen! Leer uit elkaar en omring elkaar.

En als de één wat minder werk heeft en jij meer dan genoeg, dan kan je elkaar helpen om opdrachten door te geven.

5. Social Media

Social media op een degelijke manier uitvoeren! Niet op social media zitten, maar gebruik maken van Social Media, vanaf dag 1!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *