logo

Achter de schermen: nabewerking van een fotosessie

Nabewerken in Lightroom hoe doe je dat met een huwelijk fotograeven cursus

Nabewerken van een fotosessie?

 

De vraag komt regelmatig binnen: Kim! Hoe bewerk jij dit.. En dat?

En daarom! Neem ik je vandaag een uur mee achter de schermen tijdens het bewerken van een fotosessie!

Het komt tegenwoordig van zelf en dan denk ik er ook niet meer over na. Maar inderdaad! Ooit was het voor mij ook helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het is vooral ervaring, editing is iets wat ik natuurlijk heb aangeleerd. Toch is het zo dat dit een zoektocht was, want van nature ben ik chaotisch en niet perfectionistisch, maar sommige dingen in nabewerken vragen wel echt perfectionisme. Omdat wanneer je een imperfect gevoel of een emotie wil weergeven, er niet altijd plaats is voor struikelblokken – Want het laatste wat je wil is dat je emotie minder sterk naar voor zou komen omdat je een verkeerde keuze hebt gemaakt tijdens het nabewerken. Het zorgt ervoor dat je foto valt of staat.

Nabewerken is belangrijk! Héél belangrijk! Het vertelt wie jij bent als fotograaf, wat je mooi vindt. Maar ook wat anderen van jou kunnen verwachten. En dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat we onze editing onder controle hebben.
Maar daarnaast ook een lijn hebben in onze manier van nabewerken: Een rode draad, die ervoor zorgt dat niet elke andere foto totaal anders afgewerkt is. Dat is belangrijk voor jezelf!

Waarom?

Wel! Wanneer je één stijl vind in nabewerken dan ga je ook beginnen fotograferen in termen van je nabewerken. Je weet, voelt en ziet op voorhand wat er gaat gebeuren met je foto tijdens je nabewerking. En dus! Ga je ervoor zorgen dat je je foto neemt op die manier. Je foto nemen en je foto bewerken gaan hand in hand. En het is niet omdat je iemand anders’ presets aankoopt dat je foto er hetzelfde gaat uitzien nadien: Nope, dat is een fabeltje. Want de manier hoe je fotografeert en denkt tijdens de shoot bepaalt wat er gebeurd in je nabewerking:

Als je graag heel licht fotografeert dan zal je nabewerking anders zijn dan wanneer je graag donker fotografeert, maar je gaat niet gaan overbelichten om dan een moody sfeer te creëren (of omgekeerd)

Maar ook!

Omdat je jouw ideale klant wil aantrekken! En jouw ideale klant heeft ook een stijl -> een voorkeur!

Dus als jij elke keer veranderd van stijl: van sepia, naar moody naar overbelichting tot saturatie.. Dan stoot je misschien wel die ideale klant die op jou zit te wachten volledig af!
Heb je er al op die manier over nagedacht? Dat als je iedereen wil aantrekken eigenlijk niemand bereikt?

Voila! Daarom is het erg belangrijk om jouw stijl te vinden: en ergens weet je dat al! Je twijfelt gewoon elke keer opnieuw, of het niet nog beter kan.
Wel, weet dan! Het kan altijd beter, het gaat altijd groeien en evolueren. Maar een stijl gaat niet over perfectie. Het gaat over bepalen wie je bent en waarvan je houdt. Zodra je teveel twijfelt over je stijl dan komt dat omdat je die stemmetjes toelaat: die stemmetjes die zeggen dat iemand anders het misschien niet mooi vindt. Maar het gaat niet over die persoon, het gaat over jou! En automatisch over jouw ideale klant die zich aangetrokken zal voelen door jou. (En die klant die zal worden afgestoten door jou omdat hij of zij het niet mooi vindt: Maar dat is goed! Afstoten en aantrekken betekent dat je goed bezig bent 🙂

Dus! Daarom deed ik de moeite om je mee te nemen op een nabewerkingstripje tijdens een huwelijk.
Ik neem je mee terwijl ik het nabewerken van de fotosessie doe van het huwelijk.

Zowel het momentje met de familie als de wandeling met hun tweetjes. Ik leg je uit waarom ik de beslissingen neem die ik op dat moment neem en hoe ik daar tegenover sta.

Alles weten over nabewerking?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *