Achter de schermen: nabewerking van een fotosessie

Nabewerken fotosessie:

Volg je mee met mij achter de schermen?

Nabewerken van een fotosessie: het is iets waar veel fotografen mee worstelen: 

En daarom! Neem ik je vandaag een uur mee achter de schermen tijdens het bewerken van een fotosessie!

Tegenwoordig hoef ik amper nog na te denken over mijn nabewerking, het komt vrij intuïtief. Maar inderdaad! Ooit was het voor mij ook helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het is vooral veel ervaring op doen en oefenen, editing is iets wat ik natuurlijk heb aangeleerd en ik deed er echt lang over voor ik het gevoel had dat ik het echt goed onder de knie had. 

Het was een grote zoektocht omdat ik van nature chaotisch en nonchalant ben, maar sommige dingen in nabewerken vragen wel echt perfectionisme. Omdat wanneer je een imperfect gevoel of een emotie wil weergeven, er geen plaats is voor afleiding aangezien het laatste wat je wilt is dat je emotie minder sterk naar voor zou komen omdat je een verkeerde keuze hebt gemaakt tijdens het nabewerken. Het zorgt ervoor dat je foto valt of staat.

Nabewerken is belangrijk! Minstens even belangrijk als het nemen van je foto! Het vertelt wie jij bent als fotograaf, wat je mooi vindt. Maar ook wat anderen van jou kunnen verwachten en dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat we onze editing onder controle hebben.

Daarnaast is een preset ook heel belangrijk dit zorgt voor evenwicht: een rode draad, die ervoor zorgt dat niet elke andere foto totaal anders afgewerkt is. Dat is belangrijk voor jezelf!

lightroom foto's bewerken de grootste fout ondernemen de ideale klant niche kim de graeve fotograeve

Nabewerken van je fotosessie in Lightroom

Er is nog wel eens discussie over: Lightroom, Capture one, photoshop. 

Er is eigenlijk maar 1 ding echt belangrijk om te onthouden: Als je je foto’s echt op een goede manier wilt bewerken en met een aangename workflow zodat je niet alleen maar uren en uren achter je computer hoeft te zitten. (want je wil nog fotograferen ook hé) Dan kan ik maar één ding aanraden en dat is deze. 
De goedkoopste is meer dan goed genoeg voor desktop en hij is gratis op de smartphone. Maar verder is er geen twijfel mogelijk als je echt goed aan de slag wilt. 

De Wacom

ik gebruik deze Wacom sinds enkele jaren en het zorgt voor enorm veel verbetering in mijn nabewerking. Je kan heel zacht aangeven via de pen hoe de intensiteit moet doorkomen van je bewerking, heerlijk! 
Ik wijdde hier een volledige blogpost aan die je hier kan lezen. 

Je stijl ontwikkelen om je fotosessie te bewerken

Wanneer je één stijl vind in nabewerken dan ga je ook beginnen fotograferen in termen van je nabewerken (en automatisch een betere fotograaf worden). Je weet, voelt en ziet op voorhand wat er gaat gebeuren met je foto tijdens je nabewerking. Je foto nemen en je foto bewerken gaan hand in hand en het is niet omdat je iemand anders’ presets aankoopt dat je foto er hetzelfde gaat uitzien nadien:

Nope, dat is een fabeltje. Want de manier hoe je fotografeert en denkt tijdens de shoot bepaalt wat er gebeurd in je nabewerking:

Als je graag heel licht fotografeert dan zal je nabewerking anders zijn dan wanneer je graag donker fotografeert, maar je gaat niet gaan overbelichten om dan een moody sfeer te creëren (of omgekeerd)

 

jongens fotograferen communie nabewerken fotosessie nabewerken foto's zelfportret veel geld verdienen tijdens het ondernemen kim de graeve fotograeve workshops business sales masterplan fotografie

Presets voor je foto nabewerking 

Een preset is de basis van je eigen stijl. Ofwel maak je die zelf zoals ik heb gedaan. (maar dit neemt geruime tijd in beslag) ofwel koop je één aan die je mooi vind en pas je die aan tot hij helemaal bij je past. Dit laatste is de kortste weg. 

Een preset die je aankoopt zal je altijd wat veranderen tot het klopt bij je, beetje bij beetje wordt hij dan helemaal van jou. 

Je ideale klanten

jouw ideale klant heeft ook een stijl & voorkeur

Dus als jij elke keer veranderd van stijl: van sepia, naar moody naar overbelichting tot saturatie. Dan stoot je die ideale klant die op jou zit te wachten volledig af!
Heb je er al op die manier over nagedacht? Dat als je iedereen wil aantrekken eigenlijk niemand bereikt?

Voila! Daarom is het erg belangrijk om jouw stijl te vinden: Ergens weet je dat al! Je twijfelt gewoon elke keer opnieuw, of het niet nog beter kan.

Het kan altijd beter, het gaat altijd groeien en evolueren. Maar een stijl gaat niet over perfectie.

 

nabewerken fotosessie nabewerken foto's lightroom Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online

Nabewerken van je foto’s en je stijl…

Het gaat over bepalen wie je bent en waarvan je houdt. Zodra je teveel twijfelt over je stijl dan komt dat omdat je die stemmetjes toelaat en die stemmetjes die zeggen dat iemand anders het misschien niet mooi vindt.

Maar het gaat niet over die persoon, het gaat over jou! En automatisch over jouw ideale klant die zich aangetrokken zal voelen door jou. (En die klant die zal worden afgestoten door jou omdat hij of zij het niet mooi vindt: Maar dat is goed!)

Ik neem je mee achter de schermen tijdens het nabewerken van een fotosessie

Omdat ik zelf wanneer ik in mijn beginschoenen stond als fotograaf dolgraag eens had meegekeken. (6 jaar geleden was dat minder vanzelfsprekend als vandaag en moest ik alles veel meer uitzoeken. 

Je krijgt een uur gratis informatie van me met onderstaande video. Met heel veel plezier! 

En als je echt je nabewerking tot een hoog niveau wil brengen. En daar geen 6 jaar over wil doen, zodat je nu je nu keihard kan genieten van je foto’s, dan heb ik hier ook een cursus over. Klik hier voor de Editing Mastercalss. 

nabewerken fotosessie nabewerken foto's lightroom Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online nabewerken foto's presets lightroom desktop smartphonefotograeve communie en lentefeest-5560-2

Bekijk hieronder de volledige video

Je krijgt hieronder een preview te zien van wat je zal krijgen.
Indien je graag de volledige video bekijkt dan kan je op de gele knop tikken en dan krijg je deze in je mailbox! Hoera! 

Wil je graag meer editing Tips?

1 reactie op “Achter de schermen: nabewerking van een fotosessie”

  1. Ik dacht altijd dat je histogram goed moest bij elke foto die je neemt. Foto nemen is één, nabewerking véél belangrijker dan ik dacht. Voor mij was nabewerking, gelijk jezelf al hebt verteld, foetelen.
    Is het niet moeilijk om te checken als je onderbelicht trekt, je foto al dan niet scherp/onscherp is? Bijvoorbeeld bij bewegende kinderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top