logo

Communie checklist!

studio fotografie workshop

Een communie checklist samenstellen!

Of het nu is voor de communie, lentefeest, huwelijk of voor eendere welk event, een checklist is altijd handig. Zo som je voor jezelf op wat wel en niet belangrijk is voor jou en bespaar je jezelf nadien paniekmomentjes.

communie checklist

Een checklist is heel persoonlijk! Schrijf al jouw belangrijke dingen op een lijstje zodat je niets kan vergeten, gewoon als extra geheugensteuntje.

Wanneer je aan een checklist begint is voor iedereen anders, sommige mensen zijn het jaar voordien al bezig met plannen van het communie- of lentefeest. Anderen beginnen 3 maand op voorhand. En beiden is prima!

Want ondanks dat het gemakkelijker is om heel vroeg te starten, zijn last minute georganiseerde feestjes soms de leukste! Als fotograaf doe ik alvast steeds mijn best om beide soorten klanten te helpen aan een foto voor hun kind.

communie checklist

Een datum vastleggen!

Sommige mensen hebben liefst alles op 1 dag, de viering en dan daarna het communiefeest zelf. Anderen hebben graag de rust om het feest op een andere datum vast te leggen, of kiezen voor de zomermaanden waarin er meer kans is op mooi weer.
Vaak hebben mensen vrienden en familie met kinderen van dezelfde leeftijd, vandaar is het interessant om even na te gaan of de andere kids hun communiefeest niet op dezelfde datum doen, als je dit voldoende op voorhand bekijkt en afspreekt mis je geen feestjes!

communie checklist

Locatie, locatie, locatie!

Hou er rekening mee dat de meeste huwelijken dezelfde periode vallen, daarom is het belangrijk op dit voorop in je lijstje te zetten. Zo ben je zeker dat jouw droomlocatie zeker beschikbaar is.

Maar niemand verplicht je om te kiezen voor een feestzaal! Er zijn ook veel mensen die een communiefeest organiseren bij hen thuis of in de tuin.

Anderen organiseren een etentje in een restaurant met een klein groepje, in dat geval is het wel interessant om een restaurant te zoeken met een speeltuin zodat de kinderen zich volledig kunnen amuseren!

Maar er zijn nog leuke alternatieven, andere mensen nemen dan weer hun kinderen mee voor een communiefeest in een pretpark vb. Plopsaland of de Efteling!

Heb je geen ruimte voor een feest thuis en een kleiner budget? Dan is het ook interessant om te weten dat scholen ook vaak hun ruimtes verhuren voor een goedkoper tarief. Zo heb je toch een fijne binnen ruimte, hier komt vaak wat meer organisatorisch talent bij te kijken dan een feestzaal.

communie checklist

De fotograaf

Ik zou geen fotograaf zijn mocht ik de foto van je kind niet op plaats 1 of 2 zetten. Foto’s zijn erg belangrijk!
Een foto is een herinnering, iets tastbaar dat je nog generaties kan meedragen. Ikzelf doe nietes liever dan door foto’s van mijn jeugd bladeren maar ook foto’s bekijken van mijn ouders en grootouders toen zij jong waren.

Tuurlijk kan je zelf foto’s nemen, maar er is een groot verschil tussen foto’s nemen en foto’s maken. Ik haal tijdens de fotosessie alles uit de kast om je kind zijn of haar karakter te tonen, elke shoot ga ik niet voor een standaard portretje, maar echt voor iets wat jouw kind hem of haar zo uniek maakt.

Je kan ook foto’s laten nemen tijdens het communiefeest, op die manier leg je echt de herinnering vast van een belangrijk moment uit jullie leven.

Uiteindelijk vergeten we met de tijd bepaalde dingen; je zal vergeten wat er concreet gezegd werd, je zal vergeten wat je precies allemaal hebt gedaan. Maar je zal nooit meer vergeten hoe het voelde op die dag wanneer je de juiste fotograaf kiest om jouw momenten te laten vastleggen.

Neem voor meer info vrijblijvend contact met me op en ik beantwoord met veel plezier al jullie vragen!

communie checklist

Een gastenlijst

Of je nu gaat voor een gigantisch feest of niet, het volgende puntje voor je checklist is volgens mij de gastenlijst. Beslis wie je al dan niet aanwezig wilt.
Een gastenlijst wordt snel gigantisch! Laat je niet meesleuren uit verplichting, stel de lijst zodanig op dat het jullie feest blijft en niet eentje dat je uit verplichting moet gaan organiseren. Zodat je niet ongelukkig wordt tijdens het communiefeest.

communie checklist

Thema? Of net niet?

Of je een thema al dan niet op je communie checklist zet laat ik aan jou over! Vaak vinden mensen hete fijn om te starten vanuit een bepaald thema omdat ze dan een creatieve leidraad hebben doorheen het gehele communie of lentefeest.

Het is ook echt leuk om dat te doen!

Je kan een thema kiezen dat je zoon of dochter definieert of je kan iets kiezen dat je gewoon mooi vind. Anderen gaan dan weer voor een kleurenthema, je kan hier echt alle kanten mee uit!

Maar anderen hebben dan liever eenvoud of vinden creativiteit overschat, eender wat je kiest; het is belangrijk dat jullie jezelf blijven en dat je je goed voelt bij je keuze!

communie checklist (Je kan vb. gaan voor een jungle thema)

thema lentefeest(of een kleurenthema)

Dinnertime!

Wat gaan jullie eten? Zetten jullie taart op de checklist? Of ga je voor een uitgebreide drie gangenmenu? Ga je voor een buffet? Kleine hapjes? Afhankelijk wat je kiest zal je al dan niet een traiteur nodig hebben! Je kan ook vragen een klein groepje vrienden vragen om samen enkele gerechtjes klaar te maken of taartjes te bakken, zo heb je zelf minder werk mocht je het zelf willen doen.

Maak je iets helemaal zelf klaar? Maak het dan enkele weken voordien al eens zodat je heel goed weet waar de moeilijkheden zitten en of het wel echt lekker genoeg is. Zo kom je de dag zelf niet voor vreemde momenten te staan.

communie checklist

Het zevende puntje op je communie checklist: De kledij

De eerste communiekledij is ongeveer vanaf eind december beschikbaar. Echter zijn de feestdagen dan ook volop aan de gang en is het sowieso een erg drukker periode voor iedereen. Weet dat je tijd hebt en dat je kind ook groeit.

Ik heb regelmatig klanten die uiteindelijk nieuwe schoenen of kleren moeten halen voor het communiefeest zelf omdat alles te klein is. Dat is ook echt geen pretje, zeker niet als je er een klein fortuin aan hebt gespendeerd.

Als je toch al vroeg kledij wilt voor de fotosessie is het misschien interessant om twee outfits te voorzien? Wil je dit niet, koop het dan misschien een klein beetje op de groei, met een zooltje in de schoen of een wasspeld achteraan de rug voor de kledij kunnen we alsnog leuke dingen doen tijdens de fotosessie.

Laat ook je communiekant zijn/haar schoenen inlopen. Een kind met blaren op de voeten is echt een beetje zielig.
Misschien wil je dat niet omdat je niet wilt dat de schoenen verslijten of vuil worden. Dan kan je dit gewoon in huis doen, af en toe een kleine tien minuten kan op zich niet zoveel kwaad.

Voor de meisjes met sandaaltjes of pumps: Een mooi kousje voorzien voor tijdens het communiefeest kan zeker geen kwaad.

Verder kan je ook reservekledij voorzien zodat je kind kan ravotten!

voorbereiding communie

Hairstyling of naar de kapper?

Het kan nooit geen kwaad om een proef op voorhand te doen. Zeker als je het haar wilt laten opsteken, het ideale moment om dit te doen is net voor de communiereportage bij de fotograaf.

Ga bij je vaste kapper voor een coupe, maar voor hairstyling kies je best iemand die hierin gespecialiseerd is!
Ik raad met veel plezier enkele personen aan. 

wanneer communie

Animatie en decoratie!

Bedenk welke animatie je wil voorzien voor het feest! Je kan een professional inhuren of je kan kiezen voor de lokale jeugdbeweging, deze doen soms ook zulke opdrachten.

Maar ook decoratie is belangrijk, je kan ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar heel vaak hoor ik dan oververmoeide ouders kreunen hoe vreselijk ze dit hebben onderschat. Daarom is het toch even belangrijk om toch ook andere opties te overwegen of het gedeeltelijk over te laten aan iemand anders als daar de mogelijkheid toe is.

Uitnodigingen & bedankingskaartjes

Vergeet dit puntje niet te noteren op je communie checklist!

Er zijn verschillende manieren om dit te voorzien.

 1. Een fotograaf foto’s laten nemen voor de uitnodigingen. (ik maak ook uitnodigingskaartjes en bedankingskaartjes zowel met als zonder foto- maar alleen voor mijn klantjes die nadien een fotoshoot boeken of me vragen op het feest)
 2. Zelf creatief aan de slag gaan (al dan niet met foto)
 3. Een Facebookgroepje of evenement opstarten en iedereen uitnodigen! En later dan wel bednakignkaartjes geven op het feest

Alle vier zeer toepasbare puntjes! En ik heb ze allemaal reeds zien passeren bij mijn eigen klanten.

bedankingskaartjes communie

Maar! Heb je al eens gedacht aan iets anders dan een bedankingskaartje? Heb je al eens gedacht aan ene bedankingsboekje? Ik heb kleine boekjes in mijn assortiment van 10×15 die per 50 of per 100. Hoe hoger de oplage hoe goedkoper het wordt.

communie checklist

Vergeet niet op je uitnodigingen noteren:

Uiteraard de naam, locatie, datum, eventueel een cadeaulijst en thema, het tijdstip en een R.S.V.P.

Wanneer versturen:

4-6 weken voor het feest

Verder is het handig om een lijstje bij te houden zodat je weet wie er al bevestigd heeft of ze al dan niet komen.

Communiebedankjes voor de gasten

Je kan eventueel communiebedankjes voorzien voor de gasten. Een doosje snoep met een fotootje, een bedankingsboekje zoals hierboven al vermeld werd. Je kan hiervoor het best terecht bij een doopsuikerwinkel (online of offline)

Communiebedankjes voor meters en peters, oma’s en opa’s

Vaak mag dit iets uitgebreider zijn en dus wat meer kosten.
Mijn klanten nemen vaak mooie luxe albums. Deze zijn steeds handgemaakt en met veel zorg gemaakt. Ze zijn overigens UV-bestendig (d.w.z dat ze niet vergelen na verloop van tijd! Dit begint al vanaf een tweetal jaar)

Maar eigenlijk voorzie ik heel veel verschillende soorten cadeautjes; houtblokken,dibonds, kartonkaartjes, enz, enz. Allemaal verzorgd door geselecteerde leveranciers die ik heb gekozen om hun service en kwaliteit. 

communie checklist

Huren van materialen

Wanneer je een thuisfeest geeft of op een locatie waar er niet zoveel voorhanden is je communiefeest zal geven, dan is het belangrijk om zeker na te denken over de hoeveelheid materialen die beschikbaar zijn, zodat je zeker geen ongemakkelijke momenten hebt; zijn er genoeg stoelen en tafels, heb je een koffiemachine voor handen? Heb je voldoende plaats in de frigo?

Je kan bepaalde materialen huren (ik ben zelf zeer tevreden over Levi Party), mar je kan ook rondvragen bij vrienden en familie of zij je uit de nood kunnen helpen.

voorbereiding communie

Een checklist opent om af en toe na te kijken, leg het dus op een plaats waar je het niet zal verliezen 

Als het feest dichter nadert dan kan je:

 1. Je gasten die nog niet bevestigd hebben even opbellen, vaak vergeten ze dit in alle dagelijkse drukte.
 2. Je boodschappenlijst samenstellen indien je je feest zelf organiseert. Bij veel supermarkten kan je aan het onthaal vragen of je producten met een langere houdbaarheidsdatum kan terug brengen indien je teveel hebt gekocht, zo heb je een bepaalde rust en hoef je niet bang te zijn dat je te weinig zal aankopen.
 3. Relax bij een thuisfeest, je huis hoeft helemaal niet spic & span te zijn. Als je een grote groep gasten uitnodigt zie je dat na 10 minuten toch niet meer. Een optisch proper huis geeft minstens evenveel rust 😉
 4. Probeer zoveel mogelijk te zorgen voor je mise-en-place.
 5. Boek een fotograaf voor je feest en zorg dat je zelf aanwezig bent bij je gasten op die manier

communie checklist

Extra tips:

 1. Klein verlet wordt toegekend bij plechtige communie, dit is een dagje waar je kan thuisblijven van het werk. Voor het lentefeest en de eerste communie is dit jammer genoeg niet het geval.
 2. Gebruik een persoonlijke hashtag voor het communiefeest. Zo kan je makkelijk je herinneringen terugvinden op social media!
 3. Let it go! Let it go! Geniet van je feest! En laat los wanneer er iets misgaat. Vaak merkt niemand dit behalve jijzelf.
 4. Wanneer je een thuisfeest geeft, vergeet niet dat je nog moet opruimen, zorg voor wat hulp!
 5. Je bent op zich niet zoveel met herinneringen op de computer, een album zorgt voor de mogelijkheid dit te nemen op het moment dat je relaxt in de zetel zit en kan je makkelijk delen met familie en vrienden. Op de computer staat het er maar te staan.
 6. Je kan de kaartjes nadien verzenden of uitdelen op het feest zelf! Voel je dus niet persé verplicht om daar dezelfde dag aan te denken!

communie checklist

voorbereiden communie

wanneer communie of lentefeest

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *