Communie checklist

En hoe die mijn leven zoveel makkelijker maakte als fotograaf

Of het nu voor een communie, lentefeest of huwelijk is. Voor elk evenement wordt er meestal een checklist gemaakt en het helpt je door het plannen en bespaar je jezelf paniekmomentjes!

Een checklist is iets persoonlijks

Iedereen heeft andere verwachtingen, andere smaken en vind andere dingen belangrijk. 

Schrijf de dingen die voor jou belangrijk zijn op een lijstje zodat je niets kan vergeten zoals een geheugensteuntje. 

Wanneer je precies moet beginnen aan je checklist is voor iedereen anders. Sommigen zijn er al mee bezig sinds de geboorte. Anderen beginnen pas met organiseren en plannen zodra het lentefeest of communie in zicht is. 

Alles is prima, doe gewoon wat voor jou werkt. 

Een datum vastleggen 

Sommige mensen plannen graag het feest in meteen na de viering zodat alles plaatsvindt op 1 dag en anderen hebben dan graag alles opgesplitst zodat ze meer rust hebben. 

Er zijn mensen die wachten tot in de zomer zodat ze meer kans hebben op mooi weer. 

Wat interessant is is om na te gaan wanneer familieleden of vrienden hun feest geven, zo heb je geen dubbele boekingen en mis je geen feestjes. 

Locatie, locatie, locatie

Hou er rekening mee dat in de lente en zomer ook veel huwelijksfeesten worden gegeven en dat deze in dezelfde periode vallen. 

De locatie is het meest belangrijke om als eerste te bekijken. 

In het geval dat je niet kiest voor een feestzaal kan je natuurlijk ook je communiefeest organiseren in je tuin of restaurant, Plopsalandaqualibi de Efteling of Centerparcs vb. een leuk idee is misschien om er een overnachting bij te nemen. Hier vind je de vroegboekkortingen en hier de last minute kortingen. 

Budget, budget

Heb je geen ruimte voor een feest thuis te organiseren of een kleiner budget? Dan is het misschien wel interessant om te weten dat ook scholen of openbare ruimtes soms zalen verhuren met alle benodigdheden voor een zeer lage prijs. 

De fotograaf? Of doe je het zelf? 

Een fotograaf hoort op plaats 2 van je checklist. Een foto is een herinnering, iets tastbaar dat je nog generaties kan doorgeven. Ik doe zelf niets liever dan kijken naar video’s en foto’s van mijn jeugd en die van mijn grootouders.

Als je kan plan zo vroeg mogelijk op voorhand een fotograaf, want de goede fotografen zijn meestal het snelst volboekt en dat is jammer natuurlijk. Als je dit graag bij mij wil doen dan kan dat hier. 

Neem je liever zelf de foto’s? Alsjeblieft! Doe het dan niet zomaar (ik heb nog steeds trauma’s van de foto’s die mijn ouders genomen hebben van mijn communie). Laat je bijstaan! Ik help ouders hun communiefoto’s maken op een professionele manier en je krijgt er ook nog eens een professionele preset (een soort filter zoals op Instagram maar dan veel beter) bij zodat mensen echt niet zullen zien dat de foto’s niet door een prof. zijn genomen. 

Wat doe je tijdens het feest? 


Communiefeestfoto’s zijn echt superleuk! Laat ze nemen door een documentaire fotograaf, die legt de momenten op een heerlijke manier vast en gaat niet alleen voor decoratie en portretjes maar echt voor momenten. (dat kan je vb hier

Ik raad echt af om de foto’s zelf te nemen op je feest, dat is helemaal niet leuk want je kan niet genieten en ze zullen ook niet goed zijn omdat je je als gastheer of -vrouw helemaal niet kan focussen op fotograferen op dat moment. 

Uiteindelijk vergeten we met de tijd bepaalde dingen; je zal vergeten wat er concreet gezegd werd, je zal vergeten wat je precies allemaal hebt gedaan. Maar je zal nooit meer vergeten hoe het voelde op die dag wanneer je de juiste fotograaf kiest om jouw momenten te laten vastleggen.

Een gastenlijst

Of je nu gaat voor een gigantisch feest of niet. Volgens mij is het volgende puntje je gastenlijst. 

Een gastenlijst wordt al snel gigantisch voor je het goed en wel beseft, dus als ik één tip kan geven dan is het om je niet te laten meesleuren uit verplichtingen. Ik zie het als fotograaf te vaak en eigenlijk heeft iedereen daar elke keer opnieuw spijt van. 

Stel de lijst zodanig op dat het jullie feest blijft. 

communie checklist fotografie cursus fotograaf worden lentefeest fotograferen workshop

Een thema! 

Of je een thema al dan niet op de checklist zet is volledig aan jou maar vaak vinden mensen het fijn om te starten vanuit een bepaald thema zodat ze een creatieve leidraad hebben die doorloopt. 

Je kan een thema kiezen dat jouw kind typeert of je kan iets kiezen wat je gewoon mooi vindt. 

Of een kleurthema! Hier kan je echt alle kanten meer uit. 

communie checklist fotografie cursus fotograaf communie lentefeest fotografie

Je kan vb. gaan voor een jungle thema. 

Dinnertime!!

Wat gaan jullie eten? Taart? Buffet? kleine hapjes? 

Een traiteur is een optie! 

Maak je het zelf klaar, probeer het dan eens op voorhand zodat je niet moet stressen de dag zelf. 

awards huwelijksfotografie

De kledij! 

De communiekledij is vanaf eind december beschikbaar in de winkels maar je hebt echt tijd! te vaak heb ik klanten gezien met kleren die teveel op de groei zijn gekocht tijdens fotosessies (dat is echt niet mooi) of kledij dat te klein is tegen er effectief een feest komt. 

Ik heb regelmatig klanten die uiteindelijk nieuwe schoenen of keren moeten halen voor het feest omdat alles te klein is en dat is echt geen pretje. 

Als je toch al vroeg kledij wilt dan is het interessant om vooraf twee outfits te bepalen. Eentje voor de fotosessie en eentje voor het feest. En zo kan je beide outfits ten volle benutten. Of koop het dan misschien een klein beetje op de groei, met een zooltje in de schoen of een wasspeld achteraan de rug voor de kledij kunnen we alsnog leuke dingen doen tijdens de fotosessie.

Laat de schoenen inlopen

Vergeet je dit niet? Tijdens de fotosessie zijn er te vaak kindjes die grote blaren hebben op de voeten en tijdens het feest dikke tranen omdat de voeten pijn doet. Als je bang bent dat ze al vuil worden, laat ze ze dan in huis dragen. 

Hairstyling of naar de kapper

Het kan nooit geen kwaad om een proef op voorhand te doen. Zeker als je het haar wilt laten opsteken, het ideale moment om dit te doen is net voor de communiereportage bij de fotograaf.

Ga bij je vaste kapper voor een coupe, maar voor hairstyling kies je best iemand die hierin gespecialiseerd is. 
Ik raad met veel plezier enkele personen aan. 

lentefeest voorbereiden fotograeve communie en lentefeest-6255

Animatie & decoratie 

Eén van de grootste fouten die ik zie terugkeren bij feesten algemeen is dat er geen animatie voor de kinderen wordt voorzien. Geef jezelf ademruimte en zorg dat er iemand is die deze taak op zich neemt. Dat kost geen stukken van mensen en jij kan genieten van het feest. 

Je kan kiezen voor een professional of de lokale jeugdbeweging contacteren, ook de Bsit-app kan je hiervoor inschakelen (ook last minute!) 

Maar ook decoratie is belangrijk, je kan ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar heel vaak hoor ik dan oververmoeide ouders kreunen hoe vreselijk ze dit hebben onderschat. Daarom is het toch even belangrijk om toch ook andere opties te overwegen of het gedeeltelijk over te laten aan iemand anders als daar de mogelijkheid toe is.

Uitnodigingen en bedankingskaartjes

Oh dit is toch ook best belangrijk voor je communie of lentefeest checklist! Denk je niet 🥳

Je kan dit op verschillende manieren doen: 

 • Een fotograaf foto’s laten nemen en de kaartjes door hem/haar laten maken. (ik doe dit vb. ook voor mijn klanten indien ze dat willen, maar dat is vrijblijvend) 
 • Zelf aan de slag gaan (al dan niet met een foto) 
 • Een facebookgroep of IGaccount aanmaken specifiek voor het feest. Je kan al je gasten lid maken en hen virtueel uitnodigen. Je kan hem op datum van aanvang dan nog altijd een bedankingskaartje geven maar zo spaar je de kost uit van een uitnodiging. (en het is ook nog eens heel origineel) 
bedankingskaartjes communie
bedankingskaartjes communie

Vergeet volgende dingen niet te vermelden op je uitnodiging: 

Naam – Locatie – Datum – Cadeaulijst – Thema – tijdstip – R.S.V.P

Wanneer versturen? 

4-6 weken voor aanvang. (hou een lijstje bij zodat je weet wie wel en niet aanwezig is) 

Bedankjes voor de gasten

Je vindt super leuke dingen hier maar deze kan ik ook zeker aanraden en het valt ook nog eens goed mee qua budget. Je kan ook een leuk album maken voor de meters & peters hierzo

Wil je het liever niet zelf voorzien? Ook bedankjes met foto kan je vragen bij je fotograaf, een fotograaf met wat ervaring heeft betrouwbare leveranciers. Deze zijn vaak wat duurder, maar vergeet niet dat zij hier ook werkuren moeten voor aanrekenen + de kwaliteit vaak een pak hoger ligt. 

communie cadeau

Materiaal huren

Wanneer je een thuisfeest geeft of op een locatie waar er niet zoveel voorhanden is je communiefeest zal geven, dan is het belangrijk om zeker na te denken over de hoeveelheid materialen die beschikbaar zijn, zodat je zeker geen ongemakkelijke momenten hebt; zijn er genoeg stoelen en tafels, heb je een koffiemachine voor handen? Heb je voldoende plaats in de frigo?

Je kan bepaalde materialen huren (ik ben zelf zeer tevreden over Levi Party en sfeerlab), maar je kan ook rondvragen bij vrienden en familie of zij je uit de nood kunnen helpen.

communie checklist fotografie fotograaf kim de graeve cursus fotografie maak zelf je kaartjes

Extra tips wanneer het communie of lentefeest dichterbij komt: 

 • Je gasten die nog niet bevestigd hebben even opbellen, vaak vergeten ze dit in alle dagelijkse drukte.
 • Je boodschappenlijst samenstellen indien je je feest zelf organiseert. Bij veel supermarkten kan je aan het onthaal vragen of je producten met een langere houdbaarheidsdatum kan terug brengen indien je teveel hebt gekocht, zo heb je een bepaalde rust en hoef je niet bang te zijn dat je te weinig zal aankopen.
 • Relax bij een thuisfeest, je huis hoeft helemaal niet spic & span te zijn. Als je een grote groep gasten uitnodigt zie je dat na 10 minuten toch niet meer. Een optisch proper huis geeft minstens evenveel rust 😉
 • Probeer zoveel mogelijk te zorgen voor je mise-en-place.
 • Boek een fotograaf voor je feest en zorg dat je zelf aanwezig bent bij je gasten op die manier

Nog meer extra tips:

 • Klein verlet wordt toegekend bij plechtige communie, dit is een dagje waar je kan thuisblijven van het werk. Voor het lentefeest en de eerste communie is dit jammer genoeg niet het geval.
 • Gebruik een persoonlijke # voor het communiefeest. Zo kan je makkelijk je herinneringen terugvinden op social media!
 • Let it go! Let it go! Geniet van je feest! En laat los wanneer er iets misgaat. Vaak merkt niemand dit behalve jijzelf.
 • Wanneer je een thuisfeest geeft, vergeet niet dat je nog moet opruimen, zorg voor wat hulp!
 • Je bent op zich niet zoveel met herinneringen op de computer. Print je herinneringen hier! 
 • Je kan de kaartjes nadien verzenden of uitdelen op het feest zelf! Voel je dus niet persé verplicht om daar dezelfde dag aan te denken! Wanneer je ze hier besteld heb je ze supersnel. 
communie checklist studio fotografie spontaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top