Overzicht nieuwsberichten

Corona warriors #2: Hoe ga je om met overwhelm

Corona warriors #2: Hoe ga je om met overwhelm

Corona warriors #2

Wat te doen met overwhelm

 
 

Ik wist het allemaal niet zo goed vorige week.. Voor mij sloeg corona in als een BOM.
Je moet weten dat ik het nieuws nooit volg, ik hou nl. niet van teveel externe prikkels en ik denk altijd, als het belangrijk genoeg is? Dan zal ik het wel horen.

Ja daar was Tante Corona, in al haar glorie, ik wist amper van het bestaan af. Voor mij was corona nog steeds een griepje dat ergens ver weg in china rondzwierf, zoals Ebola e.a exotische “ver weg van mijn bedshow” ziekten.

ik voelde de eerste dagen alsof evenementen, en klanten werden afgezegd omdat er “paniekvoetbal” aan de hand was.. Dat dit gebeurde uit angst, omdat er geen volk zou opdagen of mensen die schrik hadden.

Dus ik maakte een bonuspodcast, voor ondernemers die het moeilijk zouden krijgen in die periode.

Maar twee dagen later, veranderde de gehele situatie: Kan je je voorstellen hoe wereldvreemd ik me voelde wanneer 2 dagen later ineens een “soft” lockdown werd gecommuniceerd?

Dat had ik net even niet voorzien in mijn podcast, een complete sluiting? Ow, daar had ik niet over nagedacht.
Hoe naïef ik me heb gevoeld, toen ik te weten kwam hoe erg het gaande was in Italië, Spanje en China.

Pas op! Ik ben nog steeds niet van plan om ineens wel het nieuws te gaan volgen, ik vind het nog steeds prima om niet op de hoogte te zijn van corona besmettingen en het aantal doden. Het belangrijkste weet ik: blijf in uw kot! 😉

Maar wat ik voelde de dagen nadien had ik niet voorzien, mijn focus was volledig verdwenen, ik zette alle verkoop stop, al mijn advertenties.. Niets voelde goed.

Ik had het gevoel dat ik droomde en dat ik elk moment zou wakker worden.
Daarnaast kreeg ik die precieze week verschillende haatmails omdat ik mijn mening had geuit rond het niet kunnen overbruggen van een crisis als ondernemer.

Ik ben nl. van mening dat wanneer een bedrijf goed geldbeheer heeft opgebouwd, hij/zij een crisis van enkele maanden zou moeten kunnen overbruggen. Hoe ik dat precies doe heb ik uitgelegd in de vorige Kim TV.
Er zijn altijd uitzonderingen, daar ben ik me bewust van, maar dit is een periode om te reflecteren hoe je ervoor kan zorgen dat je jezelf en je gezin nooit meer zoiets laat overkomen. (maar dat leg ik je hierzo volledig uit) 

 

Maar dus! Een pak overwhelm vorige week, net zoals iedereen. 


Het ergste aan die overwhelm was dat ik niet meer logisch kon nadenken, noch efficiënt.
Maar ik herkende het ook uit vorige fases in mijn leven.

Telkens wanneer ik teveel externe prikkels gecombineerd met interne prikkels ervaar dan ga ik in een staat van persoonlijke crisis en voel ik me overweldigd..

Heb jij dat ook?

En kan je je herinneren welke fases in je leven je zodanig overwhelmden dat je bijna niet meer kon ademen?

Mijn ervaringen met overwhelm:

De eerste keer dat ik overwhelmed was was toen ik wou stoppen met school, familie zei: je gooit je toekomst weg. 

En ik voelde me een gefaalde opgever 

De tweede keer dat ik me enorm overwhelmed voelde was toen we ons eerste kindje kregen. Iedereen had advies en iedereen had een mening.. vreselijk vond ik dat, ik wilde het zo goed doen, maar had toch het gevoel dat ik alles verkeerd deed. 

Toen ik net startte als ondernemer dan had ik een overweldigd gevoel bij het ondernemen en hoe ik dat nu precies allemaal moest doen, en dan krijg je veelal allerlei ongevraagd advies, waardoor je helemaal het bos niet meer door de bomen zag.

Later had ik dat toen ik meer en meer cursussen begon te volgen. Ik weet nog bij de eerste echte grote workshop die ik volgden, dat ik thuiskwam en me helemaal mezelf niet meer voelde, ik had een drilling gekregen van “je moet het zo doen!” “Neee, dat moet je zo doen natuurlijk”, “dat werkt niet! Doe het maar zoals op mijn manier”.

Ik heb me na die workshop maanden slecht gevoeld.. En ik heb maanden tijd nodig gehad om te beseffen dat de manier die me aangeleerd werd eigenlijk niet voor 100% bij me pastte. 

Die laatste overwhelming heeft me veel geleerd. 

Wetenschappelijk gezien


Overwhelming is nl. letterlijk (als we het nu eens wetenschappelijk gaan uitleggen) je hersenen die in overdrive gaan, je hersenen geven aan dat het teveel is. Maar je hersenen kunnen niet praten, dus ze vertellen het je adhv impulsen.


Hoe ontstaat overwhelming 

Overwhelming ontstaat wanneer je teveel externe en interne prikkels tegelijk krijgt.
Vaak is het een combinatie van angst en (interne prikkel) en teveel informatie (externe prikkels)


Een voorbeeld

Nu meer dan ooit roept iedereen, start je business online! Verzamel e-mailadressen, doe dit, leer facebook ads, school je bij, doe dat..

(yes, i know ik zeg het ook)

Maar misschien weet jij helemaal niet wat, of waar je moet beginnen. Of misschien wil je daar zelf helemaal niet aan beginnen.

Daarnaast zit je met je interne prikkels: Je angst wat komende maanden brengt, je angst dat er iets met je familie gaat gebeuren, of je business.. Misschien heb je daarnaast nog eens 24/24 uur kinderen rond je hangen die ook nog eens huiswerk enz. moeten maken.

Dit is een perfecte situatie om in overwhelm te geraken. 

Maar hoe los je het op? 

Het begint bij het besef dat de mogelijkheden om je business, je leven enz. ongelimiteerd zijn.

Dat vb. iets wat voor iemand anders erg goed werkt, voor jou misschien helemaal niet zo goed zal werken, omdat jij anders bent (dat is wat er vb. bij mij gebeurde tijdens die workshop) 

Je kan ongelofelijk veel inspiratie krijgen van overal, maar soms is het gewoon teveel. Er is zoveel mogelijk! 

Dat is ook steeds wat ik probeer mee te geven in mijn eigen workshops, dat er zoveel manieren zijn, dat er zoveel van verschillende factoren afhangt, zoveel redenen waarom iets niet werkt voor je. 

Er zijn nl. altijd andere manieren om dingen aan te passen..
Het kan zijn dat je nu momenteel aan het kijken bent om effectief iets online te starten, en je hebt het gevoel dat het allemaal goed flowt, en dan ineens leer je weer iets nieuws. Ik zeg maar iets, funnels vb.

Of je les is klaar en ineens besef je dat je dat ook allemaal nog moet implementeren in programma’s enz. 

En dan heb je weer het gevoel dat je onderaan de leercurve staat > back in overwhelm! 

Er is zoveel informatie dat er ook veel tegenstrijdige informatie op de markt is, zo ben ik gek op e-mailfunnels en zal iemand anders helemaal anti-listbuilding zijn vb.

 

 Belangrijk om te weten

Het is goed om je aan te passen naar jouw behoeftes en kennis, je kan bijleren, elke dag.
maar je hoeft je niet te vergaloperen. 


Heb je vandaag het gevoel dat je verdienmodel niet werkt in crisissituaties. Neem dan de tijd om na te denken wat je de volgende keer kan doen zodat het je niet meer overkomt.

Maar ga nu niet in overdrive. 

Praktisch, wat doe ik bij overwhelm?

1. Energie en flow

 

Ik weet zeker dat ik ondanks ik tevreden ben van mijn verkoop, dat ik zeker nog veel meer kan verkopen. Als ik beter mijn best zou doen, of ik tijd zou maken om mijn projecten eindelijk af te werken.
Maar het is gewoon ook goed zoals het nu is voor me, want je moet nog steeds uitkijken voor je balans in je leven.
Ik ben ongelofelijke fan van intuïtief ondernemen, als ik nu niet in de flow zit, ik heb er nu geen zin in of ik heb er de energie niet voor, dan doe ik het nu niet. 

Het komt wel, op mijn tijd. Ook al heb ik honderden ideëen.
Het is oké om geld mis te lopen, je kan niet overal aanwezig zijn, geef jezelf die rust.

2. Je hoeft niet perfect te zijn:

Zodra je het gevoel hebt van oh, het is veel.. En je begint te verstijven.
Dan is het best dat je toch even naar jezelf keert om te kijken: Wat heb jij allemaal al verwezenlijkt, wat kan jij nu allemaal al reeds ongelofelijk goed?
Zodra ikzelf het gevoel krijg dat ik ga verstijven dan kijk ik naar mijn successen, wat heb ik gedaan dit jaar waar ik trots op mag zijn. Want er kan altijd iets beter en perfecter, durf ademhalen, je hoeft niet perfect te zijn 


3. Eén to-do voor vandaag:

Eén ding! Wat is één klein dingetje waar ik me vandaag op kan focussen zodat ik één stap dichter kom bij waar ik naartoe wil. 

4. Als jij je zo voelt, anderen sowieso ook!

Beseffen dat iedereen zich zo soms voelt, dat dit gevoel enkel en alleen maar een gevoel is en dat alle mensen op de wereld datzelfde op een bepaald moment van hun leven voelen, dat vind ik een heel erg geruststellende gedachte/

Ik weet dat je vaak zou denken wanneer je kijkt op social media dat dat niet zo is en dat iedereen het goed voor elkaar heeft, maar dat is helemaal niet.
Mijn idee daarrond? Even lekker unpluggen, enkele uren of dagen geen social media en perfecte plaatjes en connecteren met mensen die door hetzelfde gevoel heengaan als ik.
Daarom vind ik vb. facebookgroepen altijd een leuke plaats.

5. Done is better than perfect 

Als je iets nieuws wil leren, verlies jezelf dan niet in details, probeer zo snel mogelijk een werkend product af te hebben, later kan je dan nog steeds aanpassingen doen, maar het is gewoon leuk dat je al resultaat ziet. Dat werkt voor mij héél goed. Dat is vb. één van de redenen waarom ik werk met updates in mijn workshops, ik werk iets af en dan evalueer ik gedurende het jaar of er nog iets beter kan, enquêtes maar ook adhv wat ik heb bijgeleerd. Op basis daarvan maak ik nodige updates. Zo wordt mijn programma steeds beter, anders zou ik mezelf sowieso verliezen in mijn overwhelm en zou er waarschijnlijk nooit iets van in huis komen.

Je kan dan geleidelijk je prijs mee laten stijgen, werkt voor mij heel goed.

 

6. Focus op je lange termijn 

Waar ik het heel moeilijk mee heb op dit moment is het vinden van mijn stijl als mentor, ik weet heel goed hoe ik fotograaf moet zijn, dat is voor mij al jaren een safe zone, maar op dit moment struggle ik nog wat met hoe ben ik mentor, wat vertel ik wel, wat vertel ik niet.. Hoe vertel ik het enz.

Wat ik nu vooral doe is experimenteren, dingen proberen en evalueren, wil dat zeggen dat iedereen mij elk moment van de dag geweldig zal vinden? Waarschijnlijk niet. Maar ik werk wel naar beter. ik probeer het elke dag een beetje beter te doen waardoor mensen me op langere termijn meer gaan vertrouwen en ik hen beter kan bedienen.
Sommige volgers op mijn nieuwsbrief en mijn social media zullen me sowieso ontvolgen daardoor, maar ik werk aan mijn lange termijn visie en dat kan alleen maar met trial & error 🙂 

7.  Erken je overwhelm 

Ik ben overwhelmed! Ik zeg het luidop! Ik ben overwhelmed 

Ik laat het nooit te ver komen maar maak mezelf bewust van mijn mindset op dat moment, waardoor ik daar ook veel makkelijker op kan reageren, overwhelm los je niet op in 1 minuut, maar door jezelf bewust te zijn wat “dit gevoel nu is dat je voelt”. Kom je al een heel eind verder 

Overwhelm is sowieso iets waar ik dikwijls mee te maken heb, ik wil het erg goed doen en voel me regelmatig eens een imposter. Maar voor mij werken deze 7 tips enorm goed, dus deze wou ik heel graag met je delen vandaag. 

Deel dit bericht op sociale media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top