logo

Day in the life fotografie – DITL

Herinneringen – Day in the life

Ik heb bitter weinig specifieke “happy” herinneringen aan mijn jeugd. Misschien herken je dat wel?

Die mooie momenten zullen er ook wel geweest zijn, maar mijn menselijke brein heeft vooral de trieste momenten opgeslagen. Het weggaan van mijn vader, het ziek worden en het overlijden van mijn groottante… Dat zijn de dingen die mij als eerste levendig voor ogen komen bij het denken aan mijn jeugd.

Is dat iets dat we allemaal doen? Of is het alleen bij mij zo?!

De leuke momenten die ik me wél voor ogen kan halen zijn degene die gelinkt zijn aan foto’s. Ik heb maar een halve album foto’s van mijn jeugd. Ongelofelijk weinig dus…

Voor ik deze blog schreef ben ik even te rade gegaan bij mijn moeder om te vragen of er eigenlijk nog foto’s zijn van ons, aangezien ik enkel foto’s terugvind tot aan mijn 6e verjaardag. Gelukkig zijn er nog andere foto’s, ik krijg ze met de tijd nog wel eens te zien! Toch werd ik er wat ongelukkig van toen ik op zoek ging en er niet meteen vond.

Gek op foto’s

Ik ben bezeten door foto’s en video’s. Ze leggen een moment uit je leven voor eeuwig vast. Als je er zorg voor draagt kan je dan voor altijd terugkijken naar dat moment. Waar was je, hoe was je, met wie was je daar…

Ik ben overtuigd dat ik niet de enige dertiger (en ouder) ben die spijt heeft dat er niet meer foto’s zijn van hun eigen jeugd. En ik ben er zeker van dat het daarom is dat Day In The Life fotografie (DITL) me zo nauw aan het hart ligt.

DITL

Elke keer als ik voldoende foto’s heb, maak ik een album. Ik ben daar héél plichtbewust in… Ik wil dat mijn kinderen alles onthouden, niet alleen de grote traumatische ervaringen zoals “dood, verlating, verandering..” maar ook alle kleine dingetjes.

Karaktertrekjes, zoals hoe onze dochter kan genieten van een knuffel… of hoe boos onze zoon kijkt wanneer hij in gedachten verzonken is. De manier waarop ze met elkaar en met ons omgaan.

DITL

Herinneren dankzij foto’s

Ik vind het zalig om te zien hoeveel onze kinderen zich door de jaren heen nog herinneren, net dankzij die foto’s. Het zijn kleine geheugensteuntjes om terug te halen wat er die dag allemaal is gebeurd.

Mijn gezin ondergaat (of ze nu willen of niet!) hun hele leven al DITL fotografie en voor mij voelt het aan als een verrijking, die herinneringen zo goed vasthouden is zalig.

DITL

En toen besefte ik dat ik op geen enkele foto stond

Enkele weken geleden waren we gezellig door onze foto-albums aan het bladeren, tot ik ineens erg emotioneel werd.

Stom misschien, maar ik besefte plots dat ik zelf eigenlijk op geen enkele foto aanwezig was. Dat ik mezelf in al die massa herinneringen had weggevaagd. En ik kon niet anders denken dan “wat als ik er morgen niet meer ben”? Dan hebben de kinderen een handvol foto’s van een mama die ze amper voor ogen kunnen brengen. Want op een portretfoto is de handeling weg, de manier waarop je iets doet, iets dat jou typeert: dat is juist kenmerkend aan DITL fotografie.

 

Dus… contacteerde ik mijn collega Sophie. Sophie en ik worden geraakt door dezelfde dingen, ik herken mezelf in haar fotografie en dat had ik nodig. Ik koos haar niet omdat ze de beste of populairste fotograaf zou zijn, ik koos gewoon de fotograaf waarmee ik me gelinkt voelde en die kon weergeven wat ik wilde zien.

Ik wilde ons vastleggen. Mijn kindjes, mijn partner én mezelf.

Dus ging ze met ons mee en fotografeerde ons een gehele dag zonder poseren tijdens een Day In The Life shoot.

Ik schrik er soms van hoe weinig mensen een DITL boeken, ik veronderstel dat het te maken heeft met het prijskaartje.

Ik geef toe de prijs die ik betaald heb voor onze eigen DITL was zeker en vast niet goedkoop. Maar ik zie mensen honderden euro’s uitgeven aan kerstkaartjes en communiekaartjes (and lets face it… 70% van de bevolking smijt zo’n kaartjes na Kerst meteen in de vuilbak) en vergeten hoe schoon het dagelijkse leven kan zijn om vast te leggen. Het is een nalatenschap om te tonen aan je kinderen hoe jullie band was. Want op een gehele dag komen niet alleen de mooie plaatjes aan bod.

Sommige mensen vragen cadeaubonnen aan familie, tot ze voldoende gespaard hebben om een DITL te boeken! Héél grappig maar zo had ik er al een paar van!

Misschien is dat de oplossing voor de prijs? Geen materiële cadeaus maar samenleggen voor een belevingsshoot die je herinneringen voor altijd vast kan leggen!
Want het is het zo ongelofelijk waard… Het is iets waar je onmogelijk spijt van kan hebben achteraf.

Foto’s zonder doel?

Een andere reden waarom mensen twijfelen over zo’n DITL is volgens mij omdat het nog te “nieuw” is. Een fotoreportage heeft meestal een doel: communie, kerst, huwelijk, geboorte, zwangerschap, verjaardag. Vaak mijlpalen in het leven. Dingen die we verwezenlijkt hebben.

Maar stel je eens voor.. Dat je helemaal zonder verwachtingen, zonder druk en zonder achterliggend idee een fotoshoot zou boeken? Gewoon voor jezelf! Ik hoor zo vaak “Oh dat moeten we echt ooit eens doen zo’n DITL!” Vervolgens wordt het dan uitgesteld en uitgesteld en ineens is hetgeen wat je toen wou vastleggen te laat.

Aandachtspunten bij een DITL shoot:

Tot slot wil ik je nog meegeven wat ik zelf belangrijk vind aan een Day In The Life reportage.

  1. Dat je kiest voor een fotograaf die echt bij je past (en niet voor het prijskaartje). Waar je jezelf voelt in de foto’s die hij/zij toont. Of ik dat nu ben of een andere DITL fotograaf.
  2. Dat je indien je de mogelijkheid hebt kiest voor een langere reportage, eerder dan een kortere. Je wil net vastleggen hoe jullie zijn en het duurt nu eenmaal even voor iedereen zichzelf kan zijn bij die camera.
  3. Dat je er iets mee doet en ze niet zomaar op de computer laat staan. Maak er een album van of laat er een album van maken. Het is een verhaal, koester het dan ook.
  4. Je loslaat van het perfecte, want het dagelijkse leven is niet perfect en zo wil je het ook herinneren.

Wacht niet te lang om je herinneringen vast te leggen, voor je het weet is het te laat. Of heb je spijt dat datgene wat je graag wou vastleggen reeds veranderd is.

Voor meer informatie over Day In The Life reportages kan je gerust hier terecht!

De foto’s waar ook ik zelf ook op sta zijn genomen door Sophie (bedankt!!)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *