logo

Een niche creëren als fotograaf? Hoe dan?

Waarom het gras steeds groener is aan de overkant?

En hoe je jezelf daar tegen kan bewapenen

Ongelofelijk tevreden ben ik vandaag! Want vandaag lanceer ik mijn nieuwe droom: De podcast voor Fotograeven, iets waar ik sinds lange tijd al mee bezig ben.

Krijg je graag meer tips?

Dankzij Eneloop (mijn favoriete merk batterijen voor off camera flashes) sponsorde deze aflevering. Zo kan ik jullie helemaal gratis elke maand een aflevering vol tips & tricks aanbieden.

Eén van mijn favoriete topics of all time

Jezelf blijven in de drukke, luide wereld van vandaag en hoe je op die manier meer klanten kan aantrekken

De echtheid behouden van je business:

Thank god! We zijn niet perfect!

Want mensen? Die hebben het gehad met perfecte plaatjes, perfect is onbegrijpbaar en onbereikbaar.
Dus vandaag wil ik het hebben over die echtheid en hoe die mensen dichter bij elkaar brengt, ook binnen je bedrijf.

Al van in onze jeugd wordt er verwacht dat er een masker wordt opgezet, uit beleefdheid? Uit angst? Uit schaamte? Waarom mogen we niet gewoon echt zijn zoals we zijn.

Waarom mensen zo bang zijn om hun mislukkingen te delen met anderen, terwijl dat dat net hetgeen is waar we zelf en anderen het meest uit kunnen leren. 

Het is iets speciaals, dat niet echt durven zijn. laatst zag ik een quote van heath ledger:

"Iedereen die je tegenkomt vraagt altijd wat je job is, of je getrouwd bent en of je kinderen hebt.. Alsof het leven een soort boodschappenlijst is. Maar niemand vraagt of je gelukkig bent."

Dat is het! Dat begrijp ik perfect!

Vergelijken met anderen:

Daarnaast vergelijken we constant met anderen. En ik betrap mezelf er ook af en toe op:

“damn, die heeft weer een award gewonnen"

"coooool! die mag tomorrowland gaan fotograferen"

"Oh, die heeft weer een trouw in het buitenland!"

En weet je, die dingen zijn ook echt zalig!

Maar dan besef ik..

Dat ik helemaal geen festivals wil fotograferen: ik wil ‘s avonds gewoon lekker thuis zijn bij mijn gezin en ik heb zeker en vast geen goesting om dagenlang te moeten reizen voor een huwelijk terwijl ik lekker in mijn eigen bed kan slapen. En awards? Dat is de max, maar dat is helemaal niet mijn ambitie, ik vind het vermoeiend en dat werken naar een perfecte foto? Dat past ook echt niet bij wie ik ben. (Dat besefte ik toen ik mijn eerste Award won: Waar ben ik mee bezig?!)

Ik heb een andere ambitie: Dit! Deze podcast, mijn workshops! Anderen motiveren!Dat is mijn droom (naast vele andere dromen trouwens, als je mij een beetje kent)

En toch komt dat beestje af en toe piepen...

Dus de volgende keer dat je dat gevoel ook hebt: vraag jezelf dan af of je dat ook echt wilt? Echt, echt wilt?! En zo niet? Wat wil je dan wel echt? Waar word jouw hart warm van?

Imposter Syndrome:

Ik heb mezelf heel lang een bedrieger gevoeld toen ik startte als een fotograaf, wat durfde ik wel niet denken! Wat moesten die anderen wel niet denken van mij? Ik was niet eens een echte fotograaf.

Maar ik heb ondertussen geleerd dat er maar weinig mensen zijn die hier geen last van hebben, dus waarom zouden we onszelf niet tonen, onze echte ik? Want het is een oneindige cirkel; als jij beslist om je masker op te zetten, dan stuur je anderen in dezelfde richting.

De griezeligste plaats op aarde...

...Als je houdt van echtheid? Is op social media! Want op social media ziet iedereen zijn leven er beter uit dan het is! Ook dat van mij en dat van jou. 

Daarnaast moet je ook weten dat het niet jouw volgers zijn die jou maken tot wie je bent, het toont niet aan hoe succesvol je bent. het is maar een cijfertje, ik hou altijd mijn hart vast wanneer mensen praten over hoeveel volgers ze hebben of willen.

Wat wel belangrijk is, is hoe jij je voelt bij wat je doet? En in mijn ogen, nog belangrijker, wat je doet voor anderen.

Door ook mijn angsten, mijn mislukkingen, mijn teleurstellingen en mijn grappige dommigheden te delen en ik kreeg het terug: mensen begonnen me te taggen in hun zelfde grappige dommigheden, in hun gelijkaardige ervaring: we hadden een connectie! iets dat echt voelde! 

ik ben overtuigd dat door je verhaal te vertellen, jouw echte verhaal dat je andere kan helpen, dat je ze dichter bij elkaar kan brengen. En dat elke angst die je ergens binnen in je hebt, eender wat! Dat er anderen zijn die zich net hetzelfde voelen en dat is een ongelofelijk krachtig tool in je leven maar ook in je business.

Mijn tips voor vandaag:

"Thank GOD"

...Ik ben niet de enige!" Dat is wat je krijgt als je echt bent. 

Het goede nieuws is dat je geen schrijver hoeft te zijn om dat te doen! Hoera!

Leer schrijven hoe je praat! Zoals je naar vrienden zou schrijven, zodat het echt voelt! 

We zijn als fotografen dag in dag uit bezig om onze stijl te vinden in onze fotografie, maar die stijl? Die moet je doortrekken in je beleving, anders is je dienst niet in balans. En zal er altijd ergens een deeltje van je blijven worstelen.

Ga op zoek naar je stem! 

Als je toch in die val trapt om na te denken over wat je concurrenten, collega’s, vrienden enz. zullen denken van je post. Weet dan zeker dat je terug zal wegkruipen achter dat masker.

Dus stel je genoeg de vraag! Waarom doe je wat je doet? Waarom ben je wie je bent? Waarom zijn foto’s zo belangrijk voor je. Al die waaroms helpen je op weg naar je eigen eerlijkheid.

Wat wil je het liefst? Dat mensen je boeken om wie jij bent? Of omdat ze doodgewoon foto’s nodig hebben?

p het moment dat jij durft te laten zien wie je bent op een consequente manier en de mensen beginnen je te liken, graag te hebben en vertrouwen.. Dan gebeurd er iets speciaals! Dat is het moment dat je echte relaties opbouwt met je klanten en dat is wat je wilt. Een trouwe groep ambassadeurs die voor jou door het vuur zou gaan, omdat alles wat je doet ook echt vanuit je hart komt.

Maar, dan moet je je masker durven afzetten!

En nu ga je misschien zeggen... Dat je niet interessant genoeg bent. Maar weet dat je absoluut niet béyonce moet zijn om interessant te zijn. Neem het maar aan van de persoon die schrijft over hoe ze er elke keer in slaagt om in hondedrollen 💩 te stappen, steeds verdwaalt in ondergrondse parkings en waarvan de kinderen hun grapjes het hoogtepunt zijn van mijn dagen. (als je daar meer over wil lezen, dan kan je dat hier

Dus!

Wat doe jij op dit moment anders dan al die andere fotografen? Aangezien we tegenwoordig allemaal zo hard op elkaar lijken? Hoe val jij op? En.. Hoe val jij het liefst op? Door te te roepen in de drukte van al die andere fotografen? Of wil je gewoon liever rustig praten tegen je ideale klant en gaan voor die klik?

Want die specifieke klant die kwam op jouw pagina voor een reden en als jij die persoon kan overtuigen door je eerlijkheid en die persoon voelt een connectie? Dan zal die terugkomen en elke keer weer willen lezen wat je nu aan het doen bent.
Misschien heeft die persoon op dat moment geen fotograaf nodig, maar de eerstvolgende keer dat iemand uit die persoons omgeving een fotograaf nodig heeft zal die zeggen wat voor een fantastische fotograaf je bent. En de volgende keer opnieuw, en opnieuw. Want die persoon vertrouwt jou ondertussen.

Dat is wat echtheid doet met een bedrijf.

Dus laat los van de hoeveelheid volgers, de cijfers. En bedien de mensen die al effectief houden van jouw foto’s! En als je jouw mensen bediend? Dan komt al de rest vanzelf, want jij moet consequent opdagen voor de mensen die al reeds opdagen voor jou!

Je moet niet alles delen

Sommige mensen denken dat ik alles deel. Dat is niet waar, ik deel alleen maar waar ik me comfortabel bij voel om te delen.
Juist genoeg zodat mensen die connectie delen.

Is het echt? Hell yeah!

Maar mijn leven moet niet openlijk ten grabbel gegooid worden. Dat is niet wat ik wil, wat ik wel wil is dat ze me kennen - dus ik deel wel mijn oprechtheid zonder dat ik elk privé detail uit mijn leven hoef te tonen.

Dus zoek voor jezelf enkele dingen waar jij je comfortabel bij voelt om te delen, steek je hart en ziel in en zie wat voor magie er dan ontstaat. 

Hoe zou je je voelen als mensen je taggen in berichtjes, simpelweg omdat ze aan jou denken omwille van een verhaal je deelde? 

Hoe kan je verwachten dat jouw klanten jou uitnodigen om hun speciale, intieme momenten te fotograferen als ze helemaal niets van jou weten? 

Het gaat niet enkel om jouw product, het gaat over de beleving en dat die beleving elke cent waard is, gewoon omdat jij jij bent! En jij bent uniek. 

De drie tips van vandaag:

  1. Toon wie je bent: Ook je gezicht
  2. Vertel wat je doet en waarom je het doet
  3. Laat perfectie los: Want we zijn het niet

Stop met je bloopers te vergelijken met de highlights van anderen en zet je oogkleppen op! Ga voor wat je wil gaan met alleen oog voor je eigen klanten, je eigen volgers en creeer uw eigen vijver! Jouw niche! 


... Met de Focus op je eigen pelouse! Want daar gebeuren de dingen voor jou! Niet op iemand anders’ grasperkje.

Ik hou van mijn sponsors:

Hoe zit het met jou? Heb jij soms last van het gras dat groener is aan de overkant? 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *