Een studio opstellen?

Hoe doe je dat nu precies en met welke materialen?

studio opstellen Hoe stel je een studio op en welke benodigdheden heb je nodig studio lampen studio fotografie tips fotograeve blog fotografie cusus studio fotografie studio fotografie instellingen 1

Eén van de zovele dingen die je maar moet uitzoeken als fotograaf! 

En hoe je het ook draait of keert, in begin lijkt het allemaal op elkaar (of chinees). Ik heb er genoeg mee geklungeld in begin: 

  • Slecht materiaal aangekocht.
  • Materiaal aangekocht dat niet bij me pastte.
  • Materiaal dat eigenlijk helemaal overbodig was. 

In deze blog zet ik mijn tools op een rij, zodat jij je studio kan opzetten en weet waar je moet beginnen. Op die manier wil ik je de keuze geven zodat je echt kan afwegen wat best bij jou past. 

Persoonlijk ben ik een grote fan van Elinchrom. Zowel qua kwaliteit als prijs: Ze zijn niet goedkoop maar ook niet de duurste. Ik werk er tot op vandaag met veel plezier mee. 

Dat is echter niet altijd zo geweest, er was een tijd waar ik Elinchrom niet kon betalen en gelukkig zijn er alternatieven zoals Falcon Eyes, die een pak minder kwalitatief zijn (zeker de statieven) maar waar je voorlopig wel mee uit de voeten kan als starter of wanneer kwaliteit minder belangrijk is voor je. 

lentefeest tips studio fotografie studio opstellen fotografie tips fotograeve

Extra tip: Een veel gemaakte fout bij startende studiofotografen is wanneer ze manueel fotograferen dat ze de sluitertijd te hoog zetten. In studio is het belangrijk dat deze niet hoger staat dan 125 à 160.
Indien je dat toch vergeet zal je een zwarte streep in je beeldscherm verkrijgen.

Een studio opstellen? Dat doe je met een achtergrondsysteem

Ik startte persoonlijk met een losstaand achtergrondsysteem van Falcon eyes (en heb het zelfs nog steeds in de kast liggen). 

Een nadeel is dat de statieven fragiel zijn en snel plooien en ook de sluitstukken zijn niet van degelijke kwaliteit, toch heb ik het jaren gebruikt en kan ik dat nog steeds doen indien ik dat zou willen. 

Een vast achtergrondsysteem

Na een tijdje merkte ik dat ik het vermoeiend vond om steeds de rollen te vervangen + het losstaand achtergrondsysteem is licht en durft daarbij al eens om te vallen. 

Ik startte mijn zoektocht naar een systeem dat ik aan de muur kon hangen en waar ik ook effectief 3 rollen tegelijk aan kwijt kon en koos toen zelf voor een achtergrondsysteem dat manueel moest worden bediend (en ik gebruik dit nog steeds) maar mocht ik opnieuw kiezen dan zou ik waarschijnlijk gaan voor eentje op afstandsbediening zoals deze (ik heb het nooit gebruikt dus ik durf niet met zekerheid garanderen dat dit een goed systeem is) 

Achtergrondrollen, doeken of vinyl?

Ojeeee! Dat ook nog! 

Je hebt heel veel keuze:

  • Doeken: Zijn het goedkoopste (ik heb er zelf nooit mee gewerkt dus ken de voor en nadelen niet). Die zien er zo uit. Je vindt ze hier.
  • Vinyl: Zeer prijzig en kreuken ook makkelijk, echter zijn ze wel heel goed schoon te maken en zelfs te strijken zoals doeken. De levensduur is erg lang hier en je kan zelf kiezen hoe je ze print. Deze dame helpt je hiermee (de kwaliteit en levering is steeds top). Ik heb dit de eerste jaren gebruikt, maar omwille van het weinige studiowerk en de prijs ben ik overgestapt naar: 
  • Papieren rollen: Worden snel vuil, maar je kan ze makkelijk afscheuren en “opnieuw” beginnen. Ik gebruik dit het liefst: Omwille van plaats – Papieren rollen kan je makkelijker opbergen (vinyl niet) maar ook het achtergrondsysteem dat ik nu heb aan de muur werkt niet naar behoren met vinyl. Wanneer een rol op is gaat de rol & overschot mee naar de school van de kinderen om te knutselen. Hier kan je een uitgebreide selectie vinden. 

Hoe stel je een studio op? Met een reflectiescherm! 

Dit doet niet elke fotograaf het is dus belangrijk dat je dit echt voor jezelf beslist en eventueel eerst even uitprobeert. Ik werk heel graag met reflectieschermen en met 1 lichtbron met het idee dat er in het dagelijks leven ook maar 1 lichtbron is (de zon) en meerdere vormen van reflectie. 

Zo kies ik voor het meest natuurlijke licht dat ik kan vinden in de studio. 

Echter is het zo dat andere fotografen soms graag alles uitlichten en liever kiezen voor 3 à 4 studiofiltsers. 

Het is dus aan jou waar jij het meest achterstaat en dat kan je alleen maar door uit te proberen. (weet wel dat mijn manier ook de meest budgettaire manier is aangezien studio lampen de duurste kost zijn om je studio op te zetten.)

Je studio opstellen met achtergrondklemmen

Het is een kleine maar handige tool: Met deze klemmen voorkom je dat je achtergrondrol zomaar afrolt  (wat met sommige systemen gebeurd). Maar je kan ook je reflectieschermen aanhangen waar je wilt. 

Voor een paar euro’s vind je ze hier.  

studio opstellen studio fotografie workshop 2

Studio flitsers 

Waarschijnlijk het griezeligste om aan te kopen en om op te stellen in je studio! Althans, dat was het voor mij! Het was de duurste aankoop (en dat vond ik werkelijk dood-eng!) maar ik wist ook gewoon niet goed wat ik ervan kon verwachten. 

Maar ik kan je geruststellen, het ziet er lastiger uit dan het is. Je kan helemaal niets verkeerd doen. 🙂 
Wanneer je een studio wil opstellen dan kan ik je alleen maar deze aanraden of deze. Je zou kunnen kiezen voor een zwaardere lamp, maar ik vind dat echt teveel. Als je echter de fotograaf bent die alles wil uitlichten (zie hoofdstuk “reflectiescherm”) dan zal je waarschijnlijk toch kiezen voor een zwaardere lamp en meerdere stuks. 

Ik werk met 2 stuks, waarvan de tweede enkel is ter vervanging mocht ik tijdens een shoot in panne vallen. 

Studio opstellen: All in one!

Wist je dat je ook totaalpakketten kan aankopen? En die zijn vaak pakken goedkoper in aankoop. 

Je zou ook hier heel budgettair kunnen gaan zoals deze. 

Maar ik raad je toch aan om te kiezen voor een mooie starterskit zoals deze (Het is niet goedkoop, maar die van mij draait al 6 jaar mee, zonder enige moeite) 

studio opstellenstudio fotografie spontaan

Extra tip: Elk onderdeel dat stukgaat van je studio kan je apart kopen. Van de kleinste vijs tot de grootste bar. Gaat er iets stuk? Gooi het niet weg, maar vul het aan met een vervangstuk.
Dat geldt voor alles in de fotografiewereld, het is één van de weinige kapitalistische producten waar je ook echt beter af bent om je camera of lens te herstellen dan een nieuw te kopen.

Nog meer tools...

Wel ja! Je kan er natuurlijk zo gek in gaan als je wilt. 

Maar als ik nog één tip kan geven is het de grote softbox van Elinchrom, ik werk zelf met niets anders meer. 

Vroeger werkte ik ook soms met deze, maar na een tijdje vond ik dat te hard. 

studio fotografie workshop

Extra tips om je studio op te stellen

Laat je niet ontmoedigen. Een studio opstellen kan je echt heel budgettair als je dat graag wilt (en heel expensief! Als je je laat gaan) 
Maar naast het budget bekeken is het ook nog eens zeer makkelijk en heb je geen ruimte nodig om je studio op te stellen. 

Je kan kiezen voor een kleine achtergrondrol vb. Of gewoon helemaal niets en een klein hoekje maken. 
Daarnaast zegt niemand dat je studiolampen nodig hebt om studiofotografie toe te passen, je kan dit nl. ook met daglicht doen. In dat laatste geval kies je voor een raam aan de noordkant. 

Achter de schermen

Wil je graag meekijken achter de schermen in mijn studio? Dan kan dat hoor:

studio opstellen communie waar foto's trekken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top