logo

Als fotograaf door Australie (met kinderen)

fotograaf Australië kinderen

Reizen met kids – Australië 

fotograaf Australië reis

Waarom wij kozen voor Australië en Nieuw-Zeeland dit jaar:

  • Het was het allerlaatste jaar dat we konden reizen buiten de vakantieperiode.
  • Onze dochter wordt volgend jaar schoolplichtig en dan wordt alles net iets moeilijker.
  • Omdat januari in mijn business best rustig is zochten we iets dat de moeite was om te doen in deze periode: lees-geen koud seizoen.

Omdat het winter is in de grote vakantie in Australië kozen we automatisch voor deze, omdat dit anders de komende jaren onmogelijk zou worden om te doen. Wij houden namelijk helemaal niet van de kou…

Nieuw-Zeeland ligt heel dicht bij Australië en omdat het onze laatste verre reis zou zijn buiten het seizoen, kozen we ervoor om er een maand bij te doen na Australië.
Het Crocodile Dundee in het Noorden is jammergenoeg niet toegankelijk in deze periode, dus kozen we voor de Zuid-Oostkust.

We kunnen later tijdens de vakantieperiode nog altijd terugkeren om het Noorden te ontdekken dat wel aansluit bij onze seizoenen.

AUSTRALIE

Waarom kozen we voor Zuid-Oost kust.

Het Noorden was geen optie, omwille van de veel voorkomende overstromingen en Tyfoons in deze periode. Beide niet zo’n leuke reisomstandigheden voor de kids of voor ons denk ik dan!

Midden Australië is heel mooi (en warm) maar de afstanden zijn veel groter. Onze kinderen zijn 3,5 en 5 dus het voelt voor ons absoluut niet OK om onze kinderen dagen in de auto te laten zitten zonder enige afleiding tijdens de route.

De grootste hersenbreker was tussen West- en Zuid-Oostkust. Uiteindelijk gingen we voor Sydney, omdat we dit toch ook wel graag wilden zien. Ooit wil ik dolgraag nog teruggaan om ook de West-kust te ontdekken.

De reis naar Australie 

24 uur vliegen is niet niets. Alles begint bij ons met het inplannen van de vlucht. We kozen een vlucht om +/- 14uur zodat de nacht en de vlucht zou samenvallen met ons biologisch slaapritme. De eerste vlucht duurde +/- 8 uren met een tussenstop in Dubai, op deze vlucht werd er niet geslapen. We genoten van een filmpje en we speelden spelletjes.

Rond 20 uur kwamen we aan in Dubai, waar we 4 uur wachtten op onze vlucht naar Adelaide. Het heerlijke hier was dat we een speeltuin hadden net voor onze gate! De kinderen konden al hun energie kwijt op de trampolines en waren bekaf toen we op onze volgende vlucht belandden.

De tweede vlucht duurde zo’n 12 uur en de kinderen bijna de hele vlucht geslapen.

Tips tijdens de vlucht:

– Neem koptelefoontjes mee op kindermaat. De grote vallen af en zitten helemaal niet comfortabel.

– Wij nemen een grote handbage mee met allemaal lekkers: gezonde en iets minder gezonde koekjes, fruit, voldoende water dat we kopen na de controle. Op het vliegtuig zijn ze toch echt heel erg zuinig met dat water.

– Voldoende dingen om hen bezig te houden: Ipad, schriftjes en stiftjes, een kleurboek, en kinderspelletjes. Wij namen UNO mee (de kinderversie) en nog wat leren-lezen kaartjes voor de oudste dochter.

– Voor elk 1 knuffeltje om te slapen dat ze zelf mochten uitkiezen thuis.

fotograaf Australië reis

Aankomen in Adelaide 

Het was 20.30 toen we aankwamen in Adelaide, het lange aanschuiven bij de controles had ik zelf ietwat onderschat.

Om 22 uur kwamen we aan in onze B&B die we geboekt hadden via AirBnB. Dit was de goedkoopste manier om te overnachten, de prijzen zijn namelijk niet mals voor een gezin van 4.

We verbleven in de buurt van het afhaalpunt van onze camper zodat we deze makkelijk konden ophalen de volgende dag.

Jetlag

Om 03.00 uur werd ik wakker en de kids werden ook wat later al wakker. Slapen zat er niet meer in, gelukkig kwam de iPad te hulp, want wij sliepen bij mensen thuis en wilden hen nog niet direct storen. Vier uur lang kinderen bezig houden in stilte is iets wat behoorlijk wat geduld vraagt…

Ze hebben overdag wat slaap ingehaald, de jetlag duurde een drietal dagen. Veel last hebben we er niet meer van gehad, buiten wat vermoeidheid overdag af en toe.

fotograaf Australië reis

Victor Harbour

Adelaide sprak ons minder aan, we besloten om door te reizen naar Victor Harbour (+/- 2 uur rijden uit Adelaide). Daar verbleven we in het Victor Harbour Beachfront Holiday Park, een ietwat luxueuzere camping, ideaal om de jetlag te overbruggen. We zijn hier drie nachten gebleven. Op zich was dat voor ons 1 nacht te lang, maar je moest boeken per drie nachten.

Victor Harbour is een gezellig stadje, er hangt een leuke sfeer. En het is echt niet zo druk, terwijl er toch veel beweging is.

We wandelden er via het strand naar de stad en namen de paardentram naar het eiland. Dit is echt de moeite om te doen, het is er héél mooi! Er was op dat moment ook een kermis waar de kindjes elk een molentje mochten uitkiezen.

Verder deden we er ook een museum dat ging over walvissen. Ook dit is heel leuk voor de kindjes.

Dieren die we gezien hebben: Pinguins, zeehonden, regenbooglori’s, kaketoe’s.

fotograaf Australië reis

fotograaf Australië reis

Een kleine bemerking:

Het was heel bewolkt toen wij gingen wandelen in Victor Harbour. Binnen de kortste keren was het ineens volle zon en wij waren niet ingesmeerd. Dag 2 verliep dus met een serieus verbrand vel… Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de weersomstandigheden in Australië vrij veel schommelen. Het kan van 20 graden ineens naar 40 graden gaan zonder dat je dat al te goed hebt beseft. Altijd zonnecrème bijhouden is de boodschap!

fotograaf Australië reis

Coorong National Park 

Na Victor harbour reisden we verder door naar Coorong. Dit was een 3,5 à 4 uur rijden. We stopten in elk dorpje tussendoor, er is namelijk in elk dorp een speeltuin en openbare toiletten. Zo lijkt de rit minder lang voor de kindjes en kunnen ze eventuele frustraties van zich af spelen.

We verbleven op de campingsite Van Coorong National Park Camping op de Avocate site. Vlak daarbij heb je de Pelicane site, beiden vind ik erg leuk voor kinderen en erg gelijkaardig omdat het zo dicht bij elkaar is. Mark Point stond ook op het lijstje om te doen, maar deze was helaas volzet.

Het meer was bijna helemaal opgedroogd, er hing een vieze rottende geur van alle dieren die waren achtergebleven op het droge. Ook als je in het meer stapte kwam er een zwarte walm boven.

Maar ik vond het betoverend… Ik hield echt van deze wondermooie plek. De pelikanen vlogen er in het wild rond en rustten op het meer. De kinderen vonden het “stinkie” water eigenlijk wel heerlijk. En speelden er in het rond.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

Het was een unpowered site, dus we moesten zorgen dat de camper voorzien was van voldoende stroom zodat de frigo de nacht kon doorsteken. Er waren amper 6 andere campers in de buurt, dus het was lekker rustig. Echt in de natuur zonder toilet of enige elektriciteit.

Wanneer het donker werd was het iets minder aangenaam: veeeeeeel insecten! We deden een poging om buiten te blijven zitten maar werden geteisterd door beestjes dus we snelden ons nogal rap naar binnen :p. Maar de sterrenhemel zag eruit zoals ik die nooit eerder gezien had. Ik had spijt dat ik mezelf niet had voorzien van een statief om dit vast te leggen.

Buiten eten was ook niet al te comfortabeler, we hadden last van de “Australian wave” een typische benaming voor de hoeveelheid vliegen die er rondhangen in Australië en die je moet wegslaan.

Diertjes die we zagen: Pelikanen, arenden en een baardegaam.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

De volgende ochtend moesten we helaas het natuurreservaat verlaten omwille van de fire hazard: het werd 44°c en iedereen werd weggestuurd omdat er brandgevaar was. Als dit niet was voorgevallen zouden we zeker de natuur nog wat verder ingedoken zijn.

Tijdens het rijden door Coorong zie je ook veel mooie zoutmeren. Prachtig om te zien, en ook een beetje buitenaards.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

Naracoorte

Na Coorong reden we verder naar Naracoorte (+/- 2 uur rijden). Daar verbleven we in de BIG4: Halls Gap Lakeside Tourist Park. Dit was vooral héél fijn omdat het 44°c was en er een groot zwembad naast de camping lag. Veel meer dan zwemmen konden we die dag niet doen met het warme weer.

Pas op: er zitten redelijk wat teken in het zand!

Dieren die we zagen: Kaketoe, kookaburra en een slang onder de weg, geen idee welke soort.

Verder deden we de volgende ochtend ook wat grotten in de buurt (Naracoorte Caves). Daar kan je de megafauna bezoeken die ze daar hebben ontdekt. Wij vonden dit uiteindelijk niet echt de moeite maar het is wel leuk als tussenstop aangezien de rit erna best lang duurt.

fotograaf Australië reis

The Grampians- National park

De rit hiernaartoe duurde een 2-3 tal uur.
Prachtige natuur! We bezochten een waterval die heel aangenaam was voor de kindjes: de Mackenzie Falls. Deze is slechts 650 meter stappen. De kids hebben er toen echt van genoten, nog dagen nadien vertelden ze hoe fijn ze de watervallen gevonden hebben.

We verbleven in Halls Gap Caravan Park, maar achteraf bekeken leek de Halls Gap Lake Tourist Park leuker geweest. Hoe dan ook, zorg dat je voor het donker zeker gekampeerd staat. Er zijn ongelofelijk veel kangoeroes op deze plek en ze zijn heel afhankelijk geworden van de mensen daar. Helaas een gevolg van de typische toeristen die de dieren voederen… Zorg dus dat je vuilbak niet meer buiten staat tijdens de nacht.

Dieren die we zagen: veel kangoeroes

fotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

Great Ocean road

De volgende dag reden we door via “The Great Ocean Road”. We hadden het plan direct door te rijden naar Cape Otway, maar dat was te hoog gegrepen die dag. We stopten heel erg veel, de Great Oceaan Road is namelijk nogal famous voor zijn bekende uitzichten. De bordjes onderweg tonen je waar er bezienswaardigheden zijn. Op zich heel mooi, al had ik er iets meer van verwacht.

We stopten er op aanraden van een kennis bij een klein strandje, “bay of islands”. Als je dit bordje ziet staan, stop dan zeker even! Het is een klein idyllisch strandje dat zeker de moeite is om even uit te rusten. Alle toeristen rijden hier ook gewoon voorbij waardoor je er helemaal alleen zit uit te kijken op de prachtige kust.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

We reden een 3-tal uur en hadden geen camping op voorhand geboekt, wat achteraf bekeken niet zo slim was… Alles was volzet en we hadden de populariteit van deze weg wat onderschat. Ik belde zo’n 10-tal campings voor we een plek vonden. Die camping was uiteindelijk niet echt om over naar huis te schrijven. Uiteindelijk bleven we nog een extra nacht omdat we allemaal een dagje rust nodig hadden van het vele rijden.

We brachten die nacht gewoon door op het strand!

fotograaf Australië reis

Aangezien zowel ik als mijn dochter het heerlijk vinden om tussen de rotsen op zoek te gaan naar kleine levende schatten uit de zee zagen we veel zeedieren, zeesterren, anemonen, krabjes, slakken, …

fotograaf Australië reis

Cape Otway 

De volgende dag reden we verder naar Cape Otway. We verbleven op een unpowered site op Cape Otway NP: Aire River east, dit was zo’n 3 uur rijden. Er waren wel toiletten aanwezig maar verder niets.

Deze camping vond ik ook echt zalig! Over het algemeen zijn de verblijven in de Natuurparken op de unpowered sites het meest betoverend.

De koala’s zaten massaal in de bomen rond de camper. Het is echt moeilijk om er geen tegen te komen. Wees dus ook voorzichtig tijdens het rijden naar deze plek dat je er geen omver rijdt.

Luister zeker ook naar hun kreten, ze zijn zo amusant om naar te luisteren… Maar blijf er toch maar af, ze zijn niet zo tam als ze lijken 😉

Uiteindelijk zijn we daar niet lang gebleven, die nacht en die ochtend bleef het maar gieten en we hadden er weinig zin in om op die manier te gaan wandelen. Onze was die netjes hing te drogen was ook natter dan toen het uit de wasmachine was gekomen 😀

Gelukkig hadden we de avond ervoor nog een avondwandeling gedaan.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

Bright

De rit naar Bright was een 4tal uren rijden. We konden in Melbourne een tussenstop maken maar omdat we meer voor de natuur zijn en Melbourne ons minder aansprak zijn we gewoon doorgereden naar Bright. Daar konden we overnachten bij een kennis, waar de kindjes konden spelen met leeftijdsgenootjes.

Bright is echt een leuk stadje, je hebt er een park met een rivier. Je kan er ook besjes gaan plukken op de fruitboerderijen.

Ga zeker eens langs bij de touristinformation om te zienwat er allemaal te vinden is.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reisfotograaf Australië reis 394A5141

Tumut

Uit Bright zijn we naar Tumut gereden, dit was een 2-3 uur rijden. Daar bezochten we het tourist information point om te kijken wat er allemaal te doen was. Uiteindelijk deden we een leuke wandeling langs de rivier en bezochten we het naaldbos.

Het was eigenlijk de bedoeling om door te rijden naar Yarrangobilly Caves, maar we reden hopeloos verkeerd door de bossen en moesten uiteindelijk overnachten in Tumut.

Tip: Wanneer je GPSje offroad stuurt en het zijn te zanderige baantjes… dan is er iets verkeerd! Uiteindelijk kom je op een doodlopend punt en mag je helemaal terugkeren.

Diertjes die we zagen: Vos, arenden, enkele egels.

Op weg naar Yarrangobilly namen we pauze aan een prachtig meer. Je kan het niet missen!

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

Yarrangobilly 

Een 2 à 3 tal uurtjes rijden vanuit Tumut. En heerlijk, zeker aan te raden!

Boek wel best de dag op voorhand al je gids naar de grotten want anders kan je soms pas later op die dag gaan.

De grotten zijn prachtig! De Jillabenan Cave is de interessantste om te doen met kleine kindjes, deze duurt net lang genoeg. De gidsen zijn overigens heel goed! Je kan ook zelf in enkele grotten op onderzoek, maar dat hebben wij niet gedaan.

Verder heb je ook een rivier die rond de 28°c is, pas wel op want er zijn veel bijen bij het water.

Om te kamperen zijn er enkele prachtige sites waar je unpowered kan staan in de buurt. Je kiest tussen Yarrangobilly Village Campground (waar wij stonden omdat het dicht bij de grotten was), Three Miles dam, Coolemans Mountain Campground (dicht bij de Blue Waterholes, wat ook echt mooi is).

Daar hebben we ongelofelijk veel wilde paarden gezien, maar ook kangoeroes. Ze kwamen allemaal op de campground grazen.

Ohja, ’s nachts is het hier koud!

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis
fotograaf Australië reis

De volgende dag wilden we verder rijden naar Canberra, omdat er daar een leuk museum is. Het is een ideale tussenstop om door te rijden naar Syndey. Echter sloeg het “noodlot” weer toe en we reden ongelofelijk verkeerd.

Wat je ook doet! Volg de “Long Plain Road” niet tot het einde! Op onze gps stond er dat we op deze manier naar Canberra zouden geraken niets was minder waar en na 2 uur rijden liep de weg dood. Het was erg offroad, er waren door de bulten al wat glazen en borden gesneuveld in de kast.

Ondertussen werd het bijna donker, wat betekent dat je niet verder kan rijden. Zeker niet op zo’n weggetje en met zoveel wilde dieren. Onze stroom was zo goed als op door het wildkamperen. We hadden geen water of eten meer omdat we boodschappen zouden doen bij onze volgende stop. Er was ook geen ontvangst, dus bij problemen zouden we niemand kunnen bereiken. En als klap op de vuurpijl hadden we ook bijna geen benzine meer…

Living on the edge was op dat moment een understatement en we moesten even onze frustratie doorslikken dat ons dit een tweede keer op rij overkwam. In andere omstandigheden hadden we onze camper gewoon neergezet en een nachtje in de natuur doorgebracht.

We reden de rit dan maar helemaal terug. Op weg naar Camberra waren er op de kaart benzinestations te zien bij Cooma, een dorpje ergens tussenin.

Na 3 gesloten benzinestations tegen te komen (het is er niet zoals bij ons dat je op elk moment van de dag kan tanken) vonden we uiteindelijk nog een tankstation dat bemand was en een supermarktje waar we wat eten konden kopen. Achteraf bekeken was het toch wel een fijn avontuur!

We besloten te overnachten in Cooma en Canberra over te slaan omdat ik een zakelijke afspraak had in Syndey de dag erna en ik deze niet kon missen.

Sydney 

Na 7 uur rijden kwamen we aan in Sydney. We boekten een 4-tal nachten in de Lane Cove Campground. Een heerlijke camping die eigenlijk ook een pak minder duur was dan de vorige powered campsites die we bezochten.

Het eerste wat de kinderen deden bij aankomst was rechtstreeks in de bomen klimmen op zoek naar de rainbow loreki’s. Die waren vrij tam waren en kwamen echt tot op je hoofd geklommen!

fotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

Af en toe kregen de kinderen hier en daar een kleine beet, waarna ze huilend tot bij ons kwamen gelopen 😀

Verder hebben ze er gelukkig geen trauma’s aan overgehouden.

Achterin de camping was er een klein weggetje langswaar je in het natuurreservaat kon gaan wandelen. Zo kon je even ontsnappen aan de stadsdrukte en gewoon de bossen in gaan.

Sydney heeft echt veel te bieden, Er is de drukke stad, ongelofelijk veel strandjes (zowel druk als rustig), de bossen… Je kan echt elke dag iets totaal anders doen.

De weg is er wel echt druk, een copiloot is geen overbodige luxe. Je neemt indien mogelijk beter de trein, bus en ferry. Je bent hoe dan ook even onderweg als je iets wil gaan doen.

fotograaf Australië reisDe strandjes die wij deden:

Shark Beach: deze vonden we heerlijk: het was rustig, er was veel schaduw, er waren prachtige bomen rond deze plek en er was een aangenaam windje.

Manly Beach: Deze deden we vooral omdat we de langste ferry tocht wilden doen en zo de stad vanop het water konden bewonderen. De rit duurt zo’n 20 minuten met de ferry.

Op het strand zelf zijn we niet zo lang gebleven, de kinderen waren al redelijk moe van de gehele dag te wandelen en we vertrokken na een klein uurtje terug huiswaarts. Alleen voor het strand zouden wij er alvast niet heen gaan, het is net de ferry die het zo leuk maakte.

fotograaf Australië reis

Coogee beach: Deze werd ons aangeraden door iemand die in Sydney woonde. In werkelijkheid leek het een beetje op het Oostende van Sydney. Toch vonden de kinderen de golven heerlijk en zijn we er de gehele dag gebleven. We kregen de kids niet meer uit het water!

Rose bay: Hier kan je de watervliegtuigjes zien opstijgen, erg leuk voor de kindjes! In het park vind je ook een leuke speeltuin. En nog ietsje verder kan je genieten op het strandje (zonder naam). Er zijn veel Thaise restaurantjes in de buurt. Wij haalden eten af en aten het op in het park, mmhhh!

fotograaf Australië reis

We trokken ook een dagje de stad in naar het Opera House, omdat je dit toch even moet bezocht hebben in Sydney. Ik vond het heel mooi! Ondanks dat het Opera House niet het imposantste gebouw is in Sydney is het wel het meest sierlijke met haar mooie golvingen.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

Het Aquarium: Ikzelf was niet echt onder de indruk van het aquarium. Misschien door mijn voorliefde van aquaria en mijn kennis ervan. Ik vind het aquarium in Cap Gris Nez (naussicaa) bijvoorbeeld veel interessanter om te doen dat dit. En de prijs is best hoog (119$ voor drie personen, aangezien we voor de jongste niet hoefden te betalen). Voor de kindjes echter zijn zo’n dingen altijd wel leuk om te doen.

fotograaf Australië reis

Eigenlijk waren we van plan om ook nog te stoppen aan het Power House, het schijnt daar leuk te zijn voor de kindjes. Tijdens het reizen hebben we het echter over het hoofd gezien en na 4 dagen Sydney besloten we verder te trekken.

Ook de Blue Mountains besloten we over te slaan. Het leek iets wat iedereen deed en we zagen voor ons een mooi landschap overspoeld door massa’s toeristen, op de één of andere manier sprak ons dat minder aan.

Dieren die we zagen: Possums, veel verschillende soorten vogels zoals Loreki’s, kaketoe’s, Australische kalkoenen. Voor die laatste let je best op dat je geen eten onbewaakt op tafel laat staan, anders gaan ze er mee aan de haal!

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reis fotograaf Australië reisPort Stephens 

We namen een kleine tussenstop op een half uurtje van Sydney in het Reptile Park, ik vind dit een echte aanrader voor de kinderen. Het is zo’n 99$ voor een gezin maar het was echt heel interessant, een leuke tussenstop. Je leert er over de lokale spinnen en ziet er een pak slangen en dergelijke. Ik kan alleen maar zeggen dat wij hier echt van genoten.

Dan reden we door naar Port Stephens dat op zo’n 2,5 uur rijden ligt van Sydney. We kwamen best laat aan waardoor we niet veel meer konden doen dan een strandwandeling.

We verbleven in Bays Holiday Park, ze waren er heel vriendelijk en gaven met plezier uitleg over de buurt. De volgende dag besloten we om te gaan sandsurfen.

Als ik één tip kan geven is het wel dat je zo vroeg mogelijk moet vertrekken om te gaan sandsurfen. Tijdens de week kan dit al vanaf 9 uur. Op zondagen vanaf 9.30 uur. Het zand warmt heel snel op en tegen de middag is het eigenlijk gewoon niet meer aangenaam.

Het is ook echt heel vermoeiend. Het was bij ons zo’n 40°c in de duinen en dan puf je echt wat af bij zo’n inspanningen. Onze jongste van 3,5 jaar had na 3 ritjes naar beneden en het beklimmen van de berg geen energie meer. Dus maakte hij maar wat zandkastelen in de schaduw van de tent.

Wij waren heel tevreden over sanddunessafaris.com.au want ze zorgen er voor dat de groepjes klein blijven. Ze waren ook super vriendelijk! Verder zorgen ze ook voor water op de locatie (op dat moment alleszins) zodat je niet uitdroogt.
Voor ons gezin kwam dit op 55$.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis

Hoe dan ook was het die dag echt heet, ik denk dat we 42°c haalden die dag en eigenlijk was alles te lastig om te doen vanaf de middag.

In Port Stephens kan je ook fietsen huren, wij deden dit niet maar lijkt wel leuk om te doen.

Er is ook een dierenpark in de buurt maar omdat we net de dag ervoor kozen voor het reptielpark besloten we dit over te slaan.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

Barrington Tops

We besloten landinwaarts te gaan omdat we nog meer dan voldoende strand zouden zien. Een beetje wildernis doet altijd deugd… Barrington tops was een 2-tal uur rijden van Port Stephens.

We reden naar Devils hole om daar te kamperen. Zorg dat je cash hebt om te betalen want er staat enkel een paal een enveloppe met geld in kan deponeren. Voor ons kwam dit op een 12 dollar.

Zorg dat je nog voor je Barrington Tops binnenrijdt een infopunt hebt bezocht voor het juiste wandelparcours te kiezen. Het is ter plekke namelijk heel onduidelijk welke de wandelroutes zijn.

We deden er een lange wandeling en zagen veel hagedissen en vogels. Ondanks dat er naar onze mening weinig te zien is hebben de kinderen zich rot geamuseerd en ze zagen er echt pekzwart uit!

We waren de enige mensen op de camping en misschien had de bosbrand aan de overkant van de site er iets mee te maken. We beslisten om een kampvuurtje te maken, achteraf gezien echt absoluut geen goed idee want we hadden niet gezien dat er een fire ban was. Er staan heuse boetes op het overtreden van een fire ban en je doet het ook gewoon beter niet… Gelukkig deelden enkele passanten mee dat dit niet zo’n goed idee was, oeps!

De volgende dag reden we verder omwille van de slechte map met wandelroutes waar eigenlijk niemand aan uit kon.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

Sealrocks 

We reden door naar Sealrocks en waren van plan om op de camping aan het strand te verblijven. Helaas was deze helemaal volgeboekt en was het er vrij druk. Dat laatste stoorde echter helemaal niet en het strand was groot genoeg om je alleen op aarde te wanen.

Er was een erg mooie wandeling van een kilometer naar de vuurtoren, die viel ook heel goed mee. De kindjes waren ietwat teleurgesteld dat ze niet in de vuurtoren zelf konden maar voor ons was dat was wel logisch dat zoiets niet kon :).

Heel mooi uitzicht!

Op het strand vind je tussen de rotsen heel wat zeeschatten zoals grote schelpen! De kinderen vonden het schattenzoeken heerlijk (en ik ook).

We besloten omwille van de volzette camping onze trip die we de volgende dag hadden ingepland al door te zetten.

Crowdy Bay

We reden verder naar Crowdy Bay, wat ongeveer anderhalf uur rijden was.

Het was een leeg strand, heel fijn om te zitten al was er toen best veel wind. Dat was ietwat onaangenaam omdat het zand soms sneed tegen de huid. Toch hebben we er redelijk lang vertoefd!

Er zaten wel wat blue bottels in het water (Portugese oorlogsschepen) maar we hebben er ons toen niet veel van aangetrokken en hebben er ook geen last van gehad.

Je kan er kamperen aan het strand. Je betaalt eerst je fee in diamondhead Camping en dan kan je je gerief gaan opstellen. Diamond Head was ons veel te druk dus besloten we op Indian Head te kamperen. Daar heb je toiletten en een douche met koud water (dat niet drinkbaar is).

Het is opnieuw een heerlijk plekje! We zagen er verschillende varanen, Koukaburra’s, veel kangoeroe’s die echt best dicht kwamen… Al kom je beter niet te dicht, onze zoon kreeg een serieuze grom van mama kangoeroe en hij was daar best van aangedaan.

We probeerden een wandeling te doen met de kinderen maar Ben was te moe van de gehele dag al zoveel te spelen. Na 100 meter keerden we dus terug naar de camper.

Op zich zijn de wandelroutes daar ook niet zo interessant voor kinderen, de routes zijn 4-5 km lang en dat halen de onze niet.

fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reis fotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

Hat Head 

De volgende ochtend reden we door naar Trail Bay met als tussenstop Hat Head.

Je komt er toe op een hele drukke camping, Gelukkig wisten we al uit ervaring dat het ondanks de drukte niet zo druk hoeft te zijn eens je op je bestemming bent.

De reden dat we stopten bij Hat Head was omdat er een idyllisch plekje is waar de Rivier uitmondt in de Oceaan. Er zaten best weinig mensen en er zat niemand in het water, wat op zich wat vreemd was.

Ineens hoorde ik een papa praten tegen zijn kindjes over beestjes in het water. Omdat ik mijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen vroeg ik even hoe het zat. En gelukkig maar!

Door de stroming waren blijkbaar heel veel blue bottles (Portugees oorlogsschip) meegevoerd en er waren al heel wat kindjes gestoken door deze rotzakjes. Daardoor durfden er geen kindjes meer het water in.

Wij hadden dus wel wat pech want hoe idyllisch het ook is, als je niet in het water kan is het toch maar balen. We hebben er nog even op het strand vertoeft, maar de kindjes hadden het er snel gezien.

We reden verder…

Trial Bay (south west rocks)

Hier hebben we eigenlijk gewoon de toerist uitgehangen. We hadden nogal veel gereden de laatste dagen en de kids hadden echt een break nodig.

Eerst was het de bedoeling om naar het strand te gaan maar omdat de frigo het begon te begeven van het unpowered kamperen gingen we eerst naar de camping. We kozen voor een BIG4 sunshine South west rocks. Dit was naar onze mening enorm duur (129$), maar de kinderen konden op deze manier even uitblazen.

Er was een fantastisch zwembad en veel kinderanimatie.

Uiteindelijk hebben we een hele dag in het zwembad gezeten en de volgende morgen ook. Het was dan wel veel geld, maar het was een welkome verfrissing voor de kids 🙂

Bellingen – Dorrigo National Park 

We hadden veel positieve dingen gelezen over Bellingen dat werd omschreven als “the land of milk and honey”. Wij ervaarden dit niet echt op deze manier en het sprak ons wat minder aan, al was het op zich wel een gezellig dorpje met mooie gebouwen.

We gingen naar de Never Never Creek, wat niet echt zwembaar was ondanks de berichten op Google. Er zijn veel mooiere meertjes te zien dan dit op andere plekken.

We waren van plan the Waterfall Way te doen door Dorrigo en zo door te rijden naar Byron Bay maar het was zo hard aan het regenen dat we er mee gestopt zijn na Dagar Waterfall en terugreden via Bellingen.

Het lijkt misschien flauw om ons zo door de regen te laten doen maar met 2 kids de gietende regen doorwandelen is niet ideaal en we wisten dat het uit de bergen mooi weer was.

fotograaf Australië reis

Op zich is deze weg echt een aanrader, je hebt er een heel mooi uitzicht en enorm mooie watervallen!

We wilden doorrijden naar Byron Bay, maar dat was niet te doen. We stopten in Coffs Harbour om te overnachten.

We zagen in deze regio vliegende vossen tijdens zonsondergang! Heerlijk om te zien.

fotograaf Australië reis

Coffs Harbour

Coffs Harbour is een vreselijke stad, de Costa Del Sol van Australië zeiden we al grappend. Er hing een macho gehalte dat ons echt niet aansprak.

We verbleven er in Park Beach Holiday Park. Ze hadden een leuke speeltuin voor de kindjes en de mensen waren erg vriendelijk. We gingen bowlen met de kindjes de buurt. ’s Morgens vroeg vertrokken we al vroeg naar Byron Bay.

Byron Bay 

Byron Bay is zo’n 45 minuten van Coffs Harbour. We kwamen al redelijk vroeg aan en besloten er 2 dagen te blijven. Het waren onze laatste dagen voor ons vertrek naar Nieuw Zeeland en onze vertrekstad Brisbane sprak ons niet genoeg aan om het te ontdekken.

Byron Bay is echt heel gezellig, er zijn veel lekkere restaurantjes en er hangt een fijne sfeer. Er is ook een idyllisch strandje en een kleine speeltuin in de buurt. We verbleven op First Sun Holiday Park, hier was geen speeltuin maar de camping lag aan het strand en in het midden van het centrum. Heel toegankelijk dus met de kinderen.

Je hebt enkele leuke uitstappen maar de kindjes waren helaas voor de meeste te klein. We bleven dus gewoon wat in de buurt rondhangen, op het strand in de speeltuin.

De laatste dagen hadden we redelijk wat regen dus we deden geen al te grote inspanningen.

Er is wel een hele leuke boerderij in de buurt: The Blue Ducks. Dit is zeker de moeite om eens met de kindjes heen te gaan. Het eten is er lekker en je hebt er een speeltuintje, enkele boerderijdieren, een leuk souvenierwinkeltje en een heerlijke boomgaard.

Diertjes: Veel Ibis, Australische kalkoenen en enkele krabben.

fotograaf Australië reis

Brisbane 

We hebben Brisbane niet echt bezocht, wel zijn we voor we naar de luchthaven wat gaan rondhangen in het park van South Bank. Dit was echt ideaal om onze laatste tijd in Australie “te doden”. Je hebt er een leuke speeltuin, een openbaar zwembad, openbare toiletten en je kan er iets eten en drinken.

We bleven hier enkele uren voor we onze vlucht moesten halen naar Nieuw-Zeeland.

 

Tips 

1. Een Australisch nummer:

Ik ben nogal afhankelijk van mijn telefoon omdat mijn business stilstaat als ik niet kan reageren op berichten, ik moet steeds sociaal aanwezig blijven. Het eerste wat ik dus deed was een Australische kaart aanschaffen met daarbij voldoende GB zodat ik mijn foto’s kon blijven updaten op de website en sociale media. Ik koos voor VODAFONE.

Je krijgt redelijk wat GB en dat was voor mij het belangrijkste. Met Vodafone kan je wel enkel nationale gesprekken voeren. Dit is wel interessant want voor sommige uitstapjes en het boeken van campings wil je echt wel even kunnen bellen.

2. WikiCamps:

Een lifesaver! Heel praktisch om te gebruiken om campings in de buurt te vinden (of hostels enz). Je kan makkelijk zoeken, comments bekijken en de prijs checken. Voor ons is WikiCamps onmisbaar geweest deze reis.

3. Maps.me:

Een GPS huren is echt onbetaalbaar. Dit is een offline kaart, je moet enkel binnen elke provincie de kaart even downloaden en dat valt echt heel goed mee: wij moesten het denk ik 3 à 4x doen de gehele maand.

Hij maakt soms wel eens een foutje op echt afgelegen plekken: Lees Tumut en Yarrangobilly, maar voor de rest was hij echt super!

4. ’s Nachts niet rijden

Kangoeroe’s worden aangetrokken door het licht, de kans dat je er een aanrijdt is bijzonder groot en je zal niet kunnen verderrijden. Ook is er op sommige delen echt geen service voor een lange tijd waardoor je niet zeker bent hoe je de juiste instanties op dat moment snel aan de lijn krijgt.

5. Luxeproducten:

Ik vind Australië persoonlijk erg duur, maar de luxeproducten nog duurder. We hadden best gepeperde rekeningen als we buitenkwamen uit de supermarkt. Voor een alcoholisch drankje of sigaretten ben je echt een fortuin kwijt: voor 2 pakjes sigaretten kwam het bvb. op 65 dollar. Ik heb er dan ook maar 2 gerookt op de gehele maand 😀

6. Speculoospasta:

Speculoospasta kan je niet verkrijgen in Australië, als je kinderen hier echt verzot op zijn (zoals de mijne) dan is het een idee om een grote pot mee te nemen.

7. Op het vliegtuig met kids:

– Neem voldoende water mee die je aankoopt na de douane controles. Ze zijn op het vliegtuig echt te zuinig met water en de kinderen hadden hier anders veel last van gehad.

– Ze krijgen echt vreselijke dingen voorgeschoteld om te eten. Een Mars, Bounty en ander snoep overheerste hun bord samen met wat wansmakelijke balletjes in tomatensaus. Snelle suikers in combinatie met 24 uur stilzitten is niet interessant voor kinderen van 3,5 en 5 (en eigenlijk toucourt niet – ik denk niet dat ze al ooit een Mars gegeten hebben).

– Een koptelefoon voor kinderen is handig, de koptelefoons die je krijgt op de vlucht zijn veel te groot en niet aangenaam voor de kinderen.

8. Speeltuinen:

Overal in Australië zijn speeltuinen en openbare toiletten, heerlijk als je lange afstanden moet doen en even wil uitrusten.

9. Tripadvisor:

Eigenlijk is deze app overal ter wereld handig natuurlijk maar ik ben altijd blij om deze bij de hand te hebben. Hij laat je weten waar de beste restaurants zijn, of bepaalde uitstapjes de moeite zijn, welke hotels ok zijn enzovoorts.

10. Pancake Mix:

Het klinkt ongelofelijk stom, maar deze was heeeerlijk! Je koopt een kleine bidon kant en klare mix, je moet er enkel nog water bijdoen en schudden. De kindjes vonden het heerlijk! En het is in de openbare keukens heel makkelijk klaar te maken op de kookplaten.

11. Information Centre:

In elk dorp heb je er wel een. Stop even en vraag wat uitleg, zo kom je de leukste dingen te weten om te doen met de kids bijvoorbeeld.

12. Hoogseizoen:

Campings die je echt aanspreken boek je best op voorhand in het hoogseizoen.  Al hebben wij dat eigenlijk bijna niet gedaan, behalve de eerste week om alles op het gemak te kunnen ontdekken.

13. Wifi:

Kan je vergeten in Australië: gratis Wifi is zo goed als onbestaand of suckt big time!

14. Campervan:

Wij namen die van Apollo (een klein model voor 4 personen). Het is echt heel klein maar goed te doen als het mooi weer is. Zo’n dingen zijn helaas echt duur… Je hebt er ook van Britz, Maui, Mighty, Juicy enz. Je kijkt best even zelf welke het best bij jou past.

Er zijn zoveel openbare toiletten dat wij het overbodig vonden om een model te nemen met toilet en douche.

Verder boek je die best goed op voorhand (net zoals je vlucht), de prijzen stijgen naarmate het aanbod afneemt. Er komen ook nog best wat extra onverwachte kosten bij eens je in het kantoor zit (toch wel zo’n 500 dollar!).

Het links rijden went wel, je steekt echter wel nog zo’n 2 weken je ruitenwissers aan i.p.v je pinkers 😉

Wij vonden het jammer dat we geen zonnescherm hadden gekozen bij de kleine campervan. Het was toch best warm en we hadden niet altijd schaduw.

15. Ipad en Netflix:

Wij downloadden voldoende filmpjes voor de kindjes op Netflix, zodat ze hun favoriete Nederlandstalige filmpjes konden bekijken. Helaas blijven de filmpjes niet zo lang geldig, tegen het einde van de maand waren ze allemaal verlopen.

Verder namen we wat kleine gezelschapspelletjes mee en wat stiftjes en kleurboekjes. Op zich speelden de kinderen meestal buiten, we hadden maar 1 dag slecht weer in Australië.

 

fotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reisfotograaf Australië reis

 

6 thoughts on “Als fotograaf door Australie (met kinderen)”

  1. Via via, ben ik terecht gekomen op deze blog. Het is geweldig om jullie ervaringen te lezen. Wij trokken er een jaar geleden rond, met 2 kinderen van bijna 3 en 5 (ook de laatste reis buiten de schoolvakanties). Onze jongste spreekt nog steeds over onze maanden ginder (en ze wilt ook onmiddellijk terug)!! Wij hunkeren naar onze volgende trip, met de vuile voeten volop in de natuur… Als gezin het beste wat we konden/kunnen doen. Geniet van het avontuur (wat niet altijd hetzelfde is als vakantie 🙂 ). Gr, J,I,j&t

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *