Eerst en vooral moet weten als we het hebben over fotografie leren… 

Er zijn 3 dingen die je weerhouden om sterke foto's te maken...

informatie

Er is veel gebrekkige en tegenstrijdige informatie te vinden online waardoor je altijd op je honger blijft zitten en je komt zelden of nooit tot de essentie. 

grootste fout ondernemen Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online
nabewerken fotosessie nabewerken foto's lightroom Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online

Angst

Je hebt schrik en je voelt je onzeker over wat je precies moet doen en hoe je het precies moet aanpakken, maar dat werkt verlammend. 

Zelfdestructie

De 3 typische dingen die de meesten tegenhouden:

 Ik heb

  • Geen diploma 
  • Te weinig talent 
  • Geen goede camera 
Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online

Ik geloof dat iedereen een topfotograaf kan worden... Ja jij ook!

Fotografie is als leren zwemmen... Je kan het alleen maar leren door het te doen. Maar eens je het kan hoef je er amper nog over na te denken.
Kim De Graeve
Fotograaf / N°75 wereldwijd

Waarom heb ik het zelden tot nooit over techniek?

Techniek is in tegenstelling tot wat velen denken helemaal niet moeilijk, bovendien is het is een kwestie van tijdsinvestering. Jouw tijd! 

Ter illustratie** Ga naar Google/ Youtube en zoek basisinstellingen camera leren.  Tegelijkertijd klinkt het misschien een beetje chinees in het begin maar op het einde van de rit hoef je maar met 3 dingen rekening te houden: 

  • Diafragma 
  • Sluitertijd 
  • ISO 

Vergelijkbaar met wanneer je leert zwemmen dus 🙂 

En de rest… Is oefenen, oefenen, oefenen… En vervolgens blijven oefenen. Meer dan dat is het niet! 

Je had het al gezien, ik vergelijk het met autorijden, zwemmen of fietsen, want op zich is het ook heel simpel, maar we moeten allemaal oefenen en doen voor we het kunnen. 

Tegelijkertijd, wanneer je het kan hoef je er nog maar amper over na te denken en niemand kan je de kennis nog afpakken want eens je kan fietsen, kan je voor heel je leven fietsen. (je kan het niet ontleren)

That's why!

Eerlijk gezegd? 

Intussen zou ik heel makkelijk een cursus in elkaar kunnen steken over techniek. Het zou me niet zoveel moeite kosten en het zou me behoorlijk wat opleveren aangezien de vraag hoog is. 

Dus waarom doe ik het niet? 

Ten eerste omdat ik persoonlijk vind dat je al deze info gratis en ongelofelijk makkelijk (en snel) online kan vinden. De dame in de video hierboven legt het je eigenlijk al gratis uit en dat in 1-2-3.  

Als tweede omdat ik me een bedrieger zou voelen mocht ik je dit leren in mijn cursussen. Omdat dit echt overal te vinden is en te leren is op 1-2-3. 

En als laatste: ik wil ECHT helpen. 

Daarna heb ik het over: leren zien, emoties voelen en tenslotte vastleggen, maar ook op het juiste moment fotograferen.. Dat is wat je fotografie fundamenteel kan veranderen. 

Ja, dat is voor mij echt fotografie leren. (ik geef trouwens vaak tips hierover op mijn Instagramaccount

Hoe ik het deed: Fotografie leren.

6 jaar geleden startte ik als kinderfotograaf, vroeger was ik was vooral zeer onzeker. 

Bovendien zag mezelf niet als expert, ik had geen diploma en ik had daarbovenop een goedkope camera. 

Vervolgens, door mijn gedrag, onervaren- en onzekerheid behaalde ik niet de juiste resultaten. 

Ik was altijd kwaad op mezelf nadien...

Eerst besloot ik om fotografie te leren in avondschool.

Achteraf bekeken was dat totaal niet voor mij weggelegd. 

Want ja, je leert echt maar zo weinig als de traagste van de klas. Niet alleen dat maar ook dat ik niet leerde wat ik echt wou vastleggen… Emoties, echte emoties. En dat wou ik liefst zo tastbaar mogelijk vastleggen zodat mijn eigen kinderen hun jeugd konden herbeleven in hun foto’s: the good, the bad and the ugly. 

Héél demotiverend vond ik het en na enkele maanden gaf ik er de brui aan. (In eerste instantie met een gevoel van falen: Want ik had het opgegeven)

Nog meer struggles...

Daarna dacht ik meer en meer dat mijn teleurstellende resultaten het gevolg waren van mijn materiaal dat niet goed genoeg was. 

Vervolgens kocht ik een fullframe en de lenzen waarvan ik hoorde dat ze goede resultaten opleverden. (mijn lenzenblog & mijn camerablog)

Maar ik was wederom teleurgesteld. 

Want zelfs met het beste materiaal en desondanks dat de foto’s zeker zuiverder en scherper waren, waren mijn resultaten nog steeds niet wat ik zou willen. 

Ik begon meer en meer te beseffen dat een diploma, een fancy camera mij niet zou maken als fotograaf. 

Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online

Fotografie leren: Wat deed ik?

Ik besloot zoveel mogelijk te fotograferen en stapte zo vaak ik kon uit mijn comfort zone en analyseerde en leerde alles uit wat ik deed en zag, bleef ontzettend kritisch tegenover mezelf en zag na een tijdje patronen bij mezelf en dat van mijn klanten/ modellen. Maar dat niet alleen want ik ben nooit gestopt met perfectioneren en analyseren. Intussen, 5 jaar later werd ik verkozen tot nr.75 kinderfotograaf ter wereld. 

Fotografie leren camera diploma techniek hoe leer je fotograferen kim de graeve fotograeve fotografie cursus online

Twijfel nooit aan jezelf... Maar stel jezelf wel in vraag

Nee je hebt geen fancy camera nodig, noch een diploma om een fantastische (kinder)fotograaf te worden. 

Een goede fotograaf? Die maakt nog steeds goede foto’s met een slechte camera. (al gaat het uiteraard altijd makkelijk met goed materiaal 😉 

En een slechte fotograaf? Maakt nog altijd slechte foto’s met een goede camera. 

Wil je graag dat ik je fotografie leer?

Ik schoolde laatste jaren zo’n 10.000 fotografen (hobbyisten en professionele fotografen). En meer en meer zag ik dat iedereen kan leren fotograferen. 

Het is een kwestie van leren kijken, leren voelen en vooral loslaten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top