logo

Foto’s bewerken? Hoe doe je dat in godsnaam?

foto's bewerken fotokritieken fotobespreking fotograeven workshop editing

Foto’s bewerken? Foto’s kritisch bekijken?

Hoe gaat dat bij jou? Je nabewerking van je foto’s? Vind je het moeilijk om je foto’s kritisch te bekijken?
Ik vond dat alvast jaren ongelofelijk lastig. Want ik had steeds een zodanige connectie met mijn beeld dat ik het ‘prachtig vond’.
Wat niet wil zeggen dat ik zelfzeker was over mijn beelden, nee zeker niet! Maar ik zag moeilijk waar ik in de mist ging.

De eerste keer dat iemand kritiek gaf op mijn foto nam ik het als een heel persoonlijke aanval (wat een ego hé, héhé)
Maar ondertussen? Vind ik het de max!

En ondertussen besef ik dat wanneer ik zelf mijn beelden kritisch bekijk ik ongelofelijk veel kan leren. ECHT!
ik groei zoveel dankzij die tactiek. EN ik neem het totaal niet meer persoonlijk

Waarom?

Omdat ik nu besef dat ik (en iedereen trouwens) zijn uiterste best doet om dat moment zo goed mogelijk te fotograferen.
En soms lukt het niet ideaal omdat je de kennis of skills nog niet hebt (en dan groeit dat wel), soms is het omdat de omstandigheden erg slecht waren (en ook in dat geval wordt je beter naarmate je ervaring groeit).. Hoe dan ook, het is niet persoonlijk! Het zo enkel persoonlijk kunnen zijn wanneer iemand zou zeggen dat je niet goed je best hebt gedaan om de foto te maken.

Daarom hou ik van foto-kritieken. Het versterkt je skills op een giga-snelle manier. En in begin heb je wat hulp nodig om te weten naar wat je precies moet kijken, maar naar verloop van tijd? Groei je zo ontzettend dat je het zelf kan bij jezelf!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *