Hoe bepaal je de prijs voor je fotografie?

Die prijzen voor fotografie berekenen?
Het is me wat!

Het gaat echt over de cijfertjes in dit geval. Toch zie ik bij veel mensen dat ze zichzelf aftoetsen bij andere fotografen om hun prijs te bepalen, echter is dat helemaal niet de bedoeling.
Want iedereen heeft iets anders nodig en iedereen heeft andere kosten/ investeringen.

Laat los van emotionele waarde

Alle creatieve beroepen hebben er last van, creatieve eigenwaarde. Maar een inkomen gaat niet over zelfwaarde, het gaat over je loon. Stel je voor dat je in een supermarkt gaat werken en ze je verlonen naar je waarde als persoon? Ik denk niet dat de vakbond hiermee akkoord zou gaan!

Als Apple een precieze waarde kan vragen voor hun toestellen, dan kan jij dat als fotograaf ook.

Fotografie kost véél geld

Fotografie kost véél geld! Zeker en vast!
En niet iedereen zal dit kunnen betalen. ik kan trouwens ook niet alles kopen wat ik wil, jammer genoeg.

Wanneer je alles bij elkaar rekent (het aantal klanten op jaarbasis, je investeringen, kosten, belastingen/BTW) dan zullen velen verschieten hoeveel ze eigenlijk zouden moeten vragen om hiervan te kunnen leven.

Word je een primark of een boetiek?

Beiden is ok, maar je moet wel jezelf de vraag stellen in dit geval, zal de prijs van je fotografie laag liggen? Of kies je voor een hoger model.
Bij een lager prijsmodel ga je voor veel klanten, heel veel klanten en dan zal je minder kunnen investeren in klantvriendelijkheid of extraatjes naar de klant toe. En dat kan perfect werken, maar je eindresultaat moet haalbaar zijn om van te leven.

Of kies je voor een prijsmodel waar je minder klanten doet voor een hogere prijs?
Waar je meer tijd over hebt om de klanten te verwennen en waar je meer tijd over hebt om je bedrijf te kunnen laten groeien.

Beiden hebben hun voor- en nadelen. Dus laat je zeker geen mening opdringen! Jij moet vooral voldoende omzet hebben zodat je er van kan leven.

Hoe pak je dit nu precies aan?

Dit topic wordt helemaal uitgespit in de workshop Sales Masterplan 
Een online workshop die éénmaal per jaar wordt opengezet om je in te schrijven. Daarna krijg je levenslange toegang en kan je alles op eigen tempo verwerken + Je kan me altijd nog dingen vragen nadien!

We bekijken de prijssetting en je leert hoe je deze op een correcte manier kan bepalen

Maar je leert hoe je je verkoop en naverkoop kan optimaliseren en je leert verschillende technieken om deze op een goede manier in te zetten voor jouw zaak.

1 reactie op “Hoe bepaal je de prijs voor je fotografie?”

  1. Pingback: Welke prijzen hanteren voor je fotografie? - Fotograeve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top