logo

Hoe “genoeg” zorgt voor meer omzet

hoe genoeg voor meer omzet zorgt kim de graeve fotograeve cursus fotografie business.jpg

Fotograeve TV: Hoe genoeg ervoor zorgt dat je meer omzet draait.

Vroeger dacht ik altijd dat hoe harder je werkte, hoe meer je zou verdienen.
En ik werkte keihard! Echt keihard..

In loondienst ging ik ervoor, ik wilde opklimmen, groeien.. Mezelf bewijzen, respect en waardering.
En ik verloor mezelf er in, ik nam het mee naar huis. Kon niet goed slapen, lag te piekeren over kleine onbelangrijke details die ik nog beter zou aan kunnen pakken.

Allemaal voor iemand anders, want wat ik voor mezelf deed was een illusie.

Toen ik startte als zelfstandige dacht ik nog steeds als een werknemer in loondienst.. Want dat was het enige dat ik ooit had gekend.

Ik wou opklimmen, mezelf bewijzen, respect en waardering…
Mijn missie moest groot zijn en was een vaststaand gegeven.

Als zelfstandige had ik nog minder afgebakende uren, dus ik werkte dag en nacht om mijn doel te bereiken, want ik ben een steber, ik wil winnen. En ik had mezelf wijsgemaakt dat er ergens een finishlijn was en dat er dan iemand klaar ging staat “en nu ben je gewonnen”.

Zo ben ik best lang door gedaan. 

En het werkte, mijn bedrijf groeide heel snel uit. En dat op zich was superleuk.
Tot ik merkte dat Manu begon te worstelen.

Ik was zo gefocust op mijn eigen weg dat ik te weinig had opgemerkt dat hij worstelde, hij wist het allemaal niet zo goed.
Op dat moment werd mijn missie minder belangrijk, het was leuk om hem te kunnen helpen.. Om samen te zoeken naar wat hij nodig had. 

En beetje bij beetje begon ik het te beseffen.. Dat mijn missie wederom een illusie was. Dat het niet oké was niet meer te kunnen genieten van vrije tijd (wat ik die periode heel sterk had)

Dat ging niet over één nachtje natuurlijk..

Nee, dat ging echt over maanden, jaren.
Het begon door te sijpelen voor mij.

Succes is geen cijfer, succes is niet hoeveel volgers je hebt.. Je hoeft niet groot te zijn om succesvol te zijn. Allemaal dingen waarvan ik mezelf niet bewust was.. Begon ik helderder te zien.

En dan besefte ik dat ik wel echt fysiek heel vaak aanwezig was, maar met mijn gedachten toch erg vaak bij mijn zaak verbleef..

En dat wanneer ik niet werkte of op vakantie was, ik ook geen geld binnen kreeg.
Dat ik elke avond nog bezig was met administratie, mailtjes en foto’s bewerken.

Het was genoeg.

Manu was ondertussen gestopt met werken en de kinderen waren veel vaker thuis om de kosten te drukken.
In het begin vond ik dat vervelend, dat geef ik eerlijk toe. Ik kon niet werken zoals dat zou moeten met kinderen in de buurt.

Tot ik besefte, waarom moet ik werken als mijn kinderen in de buurt zijn? Wat is er in godsnaam nu zo ongelofelijk belangrijk dat ik me zou moeten ergeren aan het feit dat mijn kinderen thuis zijn. 

En toen las ik het boek van Marie Forleo: Alles is uitvogelbaar en er werd me heel veel duidelijk. Dingen die ik ergens al wist, maar toch nog even moest horen in een sterke samenvatting.

Ik raad dan ook aan iedereen aan om hem te lezen.

Er bleef me heel veel bij, maar wat me in dit thema het meest bijbleef was dat je eigenlijk niet zo lang op een dag productief bent. Max 2 a 4 uurtjes.. En al de rest is opvulling.

En hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat dat waar was. 12 – 14 uur per dag werken? Dat bestaat uit redelijk wat computer gestaar.

Dus genoeg! Genoeg!

Ik nam mijn gehele systeem onder de loep, workflow, maar vooral! En dat vond ik het strafste.. Vooral mijn prijssetting had het meeste invloed op dat “genoeg”. Hoe gek ook!

Ik bepaalde voor mezelf wat ik echt nodig had, net genoeg qua financiële buffer. Niet meer, voor de eerste keer in mijn leven, niet meer dan dat.

En ik wil de vraag wel even stellen aan jou, weet jij wat jouw genoeg is financieel? Ik heb het NIET over wat je verdiend, maar wat je eigenlijk echt nodig hebt om te leven.

Nee echt, weet je werkelijk wat jij nodig hebt op dit moment om rond te komen?

Bij mij had dit nooit een plafond, hoe meer? Hoe beter! Dat was mijn antwoord.
Dus ik wrong mezelf in elke bocht om meer te verdienen en als je meer verdiend dan denk je ook minder na over wat je uitgeeft.

Al die dingen hangen samen.

Dus ik besloot te gaan kijken naar mijn genoeg, wat is mijn genoeg? Hoeveel moet ik werken per dag om mijn genoeg bereikt te hebben.
Dat bleek 30 uur per week te zijn voor mij. 30 uur per week daar voelde ik me “genoeg” mee.

Dat betekend dat ik geld op andere manier zou moeten gaan gebruiken, dat ik mezelf beter zou moeten gaan organiseren. Want 30 uur? Dat is maar 30 uur 😉

Daarna bekeek ik hoeveel ik effectief nodig had om te verdienen.. En dat hou ik aan.

Ik verkocht HappyShoots, een bedrijf dat staat voor een groot percentage van mijn omzet, omdat het me niet gelukkig maakte. Omdat het “teveel” van mij vroeg.
En alles wat teveel was, was niet genoeg.

Ik stopte met freelancers en personeel, omdat het me niet gelukkig maakte.. Als je gigantisch wil groeien, dan heb je personeel nodig of freelancers. Maar als je genoeg wilt? Dan heb je alleen assistentie nodig op bepaalde momenten. (ik werk wel vb. met een VA van tijd tot tijd of een copywriter enz..)

Het gekke was! Echt waar.. Dat ik dan wel in begin een fallback had in omzet.
Maar dat ik doordat ik me focus op één doel: genoeg, dat de omzet begint ver veranderen. Door slim om te gaan met je tijd, met je geld en je energie merk ik dat het begint te stijgen.

En mijn reis is nog niet lang genoeg.. Wat ik nu vertel is een proces van 3 jaar. En pas sinds enkele maanden pas ik mijn doel effectief toe.. Dus ik weet niet waar het me precies heen gaat brengen.

Laat je niet zot maken door alle verhalen van mensen die zeggen dat je keihard moet hustlen.

Druk bezig zijn is geen kracht. In een tijd van burn-outs en bore-outs zouden we onszelf daar echt bewust van moeten zijn.

Gun jezelf om genoeg te zijn, neem de tijd om in jezelf te investeren. En groei op een slimme manier.

Mijn allerlaatste tip vandaag is er eentje die ik al een hele tijd toepas en dat is 10 jaar ervaring consumeren op 1 dag.
Het absolute groeipunt voor jezelf is de tijd en het jezelf durven gunnen om te investeren in jezelf en te leren. Door cursussen te doen bij mij of andere ondernemers die jaren ervaring in een cursus of een boek gieten en die kennis delen. Dat is 5, 10 misschien 15 jaar ervaring die jij in 1 cursus opneemt, fouten die jij niet meer hoeft te maken. Stappenplannen die je ongelofelijk veel tijd uitsparen.

Dat zijn de dingen die ervoor zorgen dat ook jij genoeg kan doen, niet meer. Maar genoeg.

Vul je graag nog aan met je eigen bedenkingen? Vragen of groeispurten in je zaak? Schrijf dan zeker even hieronder je opmerkingen

One thought on “Hoe “genoeg” zorgt voor meer omzet”

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *