logo

Hoe geraak je aan werk als newbie fotograaf?

hoe je zelf werk creëert als startende fotograaf fotograeve podcast en workshops

Hoe krijg je werk als newbie fotograaf?

Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan in begin!

 

Wat als?

Je eigenlijk nog niet zo lang geleden bent gestart als fotograaf? En het loopt niet zo vlot als je gedacht had?

Wat dan?

Nieuw starten, het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je vindt het sowieso nog super moeilijk om jezelf naar waarde te schatten, want ervaring heb je (praktisch) niet.. Dus waarom zou iemand in godsnaam voor jou kiezen?

Ik was daar ook ooit hoor! Ondanks ik vaak hoor:

“Ja Kim, jij hebt makkelijk spreken”
“Jij hebt klanten zat en je zit een jaar op voorhand zo goed als vol in je agenda!”

Maar niets is minder waar, iedereen komt ergens vandaag. Ook ik! Dus ik hou niet zo van die zinnetjes (al krijg ik ze zoooo vaak naar mijn oren)
Ik koos 5 jaar geleden om mijn goed betaalde gouden kooi aan de kant te zetten, na een (cliché) burn-out. Hoe ik het zou doen? Wist ik helemaal niet! Maar dat ik het zou doen! Ja zeker!

We hadden dat jaar onze eerste woning gekocht en we kwamen amper rond om de lening te betalen, dus ‘krap’ was een understatement.

Maar ik deed het toch! Het moest maar lukken.. De eerste maanden tijdens mijn burn-out zette ik alles klaar op de website en social media. ik was nog niet in staat om effectief terug fotosessies te doen.
We waren december en ik had tot maart+- om te recupereren en er dan in te vliegen voor het communie seizoen.

Dus ik zette alles op alles!

Ik was echter op dat moment alles behalve een schrijver want over wat zou ik in godsnaam schrijven?? > Dus SEO zat er nog niet in. Ik wist al wel een beetje hoe het moest. Maar ik zou dat gewoon nooit gehaald hebben om zoveel te schrijven met mijn weinige ervaring.

Social media? Ik durfde amper mijn Facebookpagina online te zetten uit schrik wat anderen van mij zouden denken! Laat staan dat ik veel zou gaan ‘opscheppen’ over mezelf.

Dus.. Ik dacht verder.

En dan kwam het! Mijn manier om groot te worden? Zou zijn door mijn handen vuil te maken! Niets daarvan met achter de computer zitten! Vergeet het!

Ik nam een kladschrift en schreef letterlijk ALLES op wat in mijn gedachten kwam! Alles wat ik zou kunnen doen en dat splitste ik nog eens op in thema’s.
En dat kladschrift werd gigantisch (en gebruik ik tot vandaag nog steeds).. Alles begint bij dat kladschrift.

Ik besloot alle bedrijven op te schrijven die ik cool zou vinden om voor te werken. Ik dacht na over alle winkels in Gent die pasten bij mijn persoonlijkheid.
En? Ik contacteerde ze allemaal, één voor één. Niet met één standaard mailtje. Nee oprecht! Echt! Ik contacteerde ze vanuit mijn hart en met veel kennis over hun bedrijf, want het waren bedrijven die ik de max vond.

Ik mocht dat jaar aan de slag met ongeveer een 10 tal bedrijven en tot op vandaag zijn er daarvan nog steeds 2 vaste klant (in de zin van meer dan 2x per jaar) de anderen contacteren me nog steeds sporadisch.
Allemaal zijn ze meegegroeid met wie ik ben, ze hebben me steeds gewaardeerd en betalen mijn prijs vandaag zoals die is, lokaal was ik 5 jaar geleden 7x zo goedkoop (je leest het goed)

Dat is alvast mijn tip nummer één voor jou.

Maar wat is mijn nummer twee… 

Vandaag zou ik zeggen: flyertjes zijn dood. Echt! En ik meen het ook, maar als starter is het een manier om effectief in contact te komen met anderen. Wat deed ik toen? Wel ik maakte ongelofelijk veel flyers, en ik reed ze rond op mijn fiets en legde ze overal ik kon. Ik nam één van mijn mooiste foto’s uit voor de voorkant zodat die goed in het oog sprong. En zo gezegd, zo gedaan!

Maar ik stopte daar niet! Al mijn vrienden en familie? Die kregen een opdracht. Ik print affiches met mijn mooie foto en mijn logo. Niet teveel poespas. En ik liet ze aan de ramen hangen.

Het duurde eventjes, maar toen begonnen ze binnen te sijpelen, de klanten via mijn affiches en flyers. en het zotte was, dat ze vaak zeiden:

“ja wij zagen een poster hangen.. En dan een paar dagen later ineens je flyers elders.. en toen wisten we het zeker! This was ment to be”..

Dus ja! Ik ben overtuigd! Dat het wel werkt als je het goed aanpakt. Maar het moet in massa zijn. Je moet overdrijven! En laat overdrijven nu net iets zijn waar een starter vaak niet zoveel lef voor heeft omdat die eigenwaarde in de weg zit.

Ken je het gezegde: Dat men je naam 7x moet horen voor ze vertrouwd raken met je merk? 7keer! Véél hé?!

3 thoughts on “Hoe geraak je aan werk als newbie fotograaf?”

  1. […] Wie de blog las van gisteren weet dat ongeveer al. Maar ik wil echt dat je bewust bent, dat ondanks je dat na verloop van tijd zeker niet meer nodig hebt en ik dit enkel zou aanraden wanneer je echt iets moet opbouwen. Dit echt werkt! Maar het moet aanwezig zijn, ze moeten je naam letterlijk 7 keer voorbij zien komen voor ze je echt gaan opmerken, en dat is geen fabeltje. Dus je gaat voluit. […]

  2. Hey Kim!

    Ik zit hier ook echt mee in de knoop… En dan vooral omdat ik echt niet goed weet waar ik overal moet ‘aanbellen’. Deze zomer ben ik verliefd ge worden op de filmwereld. Ik ging eerst aan de slag als assistentie opnameleiding omdat ik echt 0 ervaring heb en ik toch eens op een filmset wou staan. Nu heb ik de lief de voor setfotografie ontwikkeld maar weet ik echt total niet hoe je jezelf zo verkoopt. Ik heb wel wat beeldjes van deze zomer maar be lange niet genoeg om voor te leggen aan zo een productiehuis… Heb jij ervaring met setfotografie en hoe je zo ‘aan den bak’ geraakt? Ik ben echt fan van je groep en blogs!

    Groetjes,

    Celine Dhont

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *