Ik wil fotograaf worden. Maar welke specialisatie kies ik best?

Je wil graag fotograaf worden, maar je weet niet goed voor welke specialisatie je wil gaan. Kies je voor Huwelijksfotografie? Of toch newborn of familiefotografie?  Lees vooral verder. De oplossing is simpeler dan je denkt. 

‘Wat wil je later worden?’

Dé vraag der vragen aan een kind. Toen ze dit aan mij vroegen als kind, vond ik dat verschrikkelijk. Ik vond alles leuk. De ene week ging ik dit worden, de andere week dat. Ik leek heel wispelturig. Heel verwarrend. TOT…

Ik deze TedEx zag van Emilie Wapnick. Het gaat over dat je je multi-potentiële kwaliteiten niet moet zien als een beperking of een handicap die je moet overwinnen, maar als een kracht. Bovendien hebben multipotentials 3 superpowers (nee, niet gelogen)! Ben jij een multipotentialisme (Net ontdekt? of wist je dit al?) en ben je benieuwd naar je 3 superpowers? Bekijk dan zeker de TedEx van Emilie Wapnick of lees haar boek: How to Be Everything.

Oke, maar hoe weet ik wat mijn passies zijn?

Als je fotograaf wil worden, maar geen specialisatie kan kiezen, moet je soms even loslaten; wat gaan mensen van mij denken of wat verwachten mensen van mij? Maar te denken: waar krijg ik energie van?  Waar wil ik naartoe? Welke richting wil ik uit?  Wat doe ik het liefst?

Weet je niet goed waar te beginnen in je zoektocht?
Wat als je een jaar begeleid kon worden? Een jaar waar je je volledig in je waarde te staan zonder natte vingerwerk?

Probeer niet te veel naar anderen te kijken, maar:

vooral dicht bij jezelf te blijven.

In de oertijd was het al heel normaal om erbij te willen horen. Onbewust gaan we elkaar kopiëren, want hoe meer we op elkaar lijken binnen een clan, hoe meer je bij een bepaalde clan hoort. In die oertijd werd je eruit gebonjourd als je er niet bij paste. Tot op de dag van vandaag blijven we die gedachtegang aanhouden, maar eigenlijk is dat niet meer nodig. Als ondernemer is het veel interessanter om iets anders te doen.

Natuurlijk kan er een reden zijn waarom bepaalde zaken niet gedaan worden door anderen. Dat kan zijn omdat het niet werkt. Maar wat voor een ander niet werkt, kan voor jou wel werken. Dat is een kwestie van uitproberen. Soms moet je gewoon gaan. En ja, je zal daarbij vast wel eens op je bek gaan. Maar dat moeten we allemaal wel eens. Ook die fotografen waar je zo naar opkijkt, ook zij hebben in hun reis al wel vaker op hun bek gegaan.

Hoe combineer ik alles?

Lang verhaal kort voor het kiezen van een specialisatie als fotograaf: omarm AL je passies. Volg je nieuwsgierigheid en leer vooral bij. 

Zorg wel dat je hierbij je focus behoudt. Want op te veel dingen tegelijk focussen, is vooral lastig voor jezelf. Maar ook bij het klanten werven helpt dit niet. Je focus kan je uiteraard wél altijd verleggen.

De maatschappij verwacht dat je één bepaalde expertise kiest en daarbij blijft. Maar niet iedereen kan dat en hey, het is dik oké om te veranderen van job of bezigheid. 

Trouwens, misschien hebben 2 verschillende passies van je wel meer gemeen dan je denkt.

Denk in plaats van enkel en alleen aan de verschillen ook eens aan de zaken die het verbindt. Bv: jij houdt vooral van ‘day in the life’ fotoshoots en huwelijksfotografie. Dat zijn 2 verschillende dingen, maar ze zijn ook verbonden met elkaar. Namelijk de liefde. Het valt dan wel onder een andere noemer, maar het gevoel dat je erbij wil creëren is hetzelfde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top