logo

Jouw beste huwelijksfotograaf?

Het gaat niet over de beste beelden of de fotograaf met de grootste populariteit.. Het gaat over de fotograaf die best bij je past

De beste fotograaf? Dat is volgens mij een fabeltje..

Want over smaken valt niet te twisten.
Wat ik mooi vind, vind jij misschien archilelijk. En dat is prima!

Laat het nu door die zelfde formule zijn dat jij en je toekomstige zo goed samen passen. 😅

Ik ga je dus A-B-S-O-L-U-U-T niet wijsmaken dat ik jouw toekomstige fotograaf moet zijn.
Want ik kies voor 15 koppels per jaar! 15 huwelijken van mensen die perfect bij me passen (en omgekeerd).

Maar hoe weet je of jouw huwelijksfotograaf best bij je past? 

  • Hebben jullie dezelfde waarden? 
   Het is nogal belangrijk om dat te weten. Het grote verschil tussen verschillende fotografen is nl. stijl!
   Je hebt moody (donker) en airy (heel licht) - google maar even met photo achter.

   Ikzelf heb vb. een moody stijl.Daarnaast heb je ook het verschil in portretfotografie en reportagestijl. Een fotograaf die kiest voor portretfotografie die zal kiezen om verhalen te vertellen aan de hand van verschillende foto's.

de beste huwelijskfotograaf
  • Een reportagefotograaf wil in 1 foto telkens een verhaal vertellen en vindt het heerlijk om zoveel mogelijk mensen in één foto te krijgen. (zoals ik dus :)Daarnaast zal een reportagefotograaf minder aandacht besteden aan dingen zoals "ringen apart leggen op een stukje mos" maar zal eerder willen fotograferen hoe vb. de interactie is tussen mensen en die ringen. Maar ook tafeldecoratie zal steeds worden verwerkt in een verhaal en niet als foto op zichzelf.
de beste huwelijksfotograaf

 

  • Hoe zit het met budget
   The big question! Waar zit dat verschil in geld nu eigenlijk! Nee serieus! Je kan letterlijk een fotograaf vinden die je huwelijk fotografeert voor 300 euro - (Een hele dag!) En dan heb je er andere (zoals ik) waar bij je min. aan het 10 dubbele zit voor een hele dag.

   Waar zit dat verschil nu precies?

   Eerst en vooral ligt het aan ervaring, en dan bedoel ik niet wie het meest huwelijken heeft gefotografeerd (om het nu even grof te zeggen - we vergelijken ook niet de prestaties in bed aan de hand van de grootste ***). Maar aan wat de fotograaf kan doen met moeilijke situaties. Een goede fotograaf kan van de moeilijkste situaties de mooiste foto's maken. Een minder goede fotograaf die maakt enkel mooie foto's in het geval dat alles perfect meezit.

   Daarnaast hangt het af van zelfvertrouwen. Ja idd! Soms is een huwelijksfotograaf echt goed. Maar zit die persoons zelfvertrouwen echt niet goed. En dan vragen ze te weinig geld. het probleem is in dat geval dat zij werken met een verkeerde prijssetting en vaak niet rondkomen (en helaas ken ik zo een paar prachtige collega's - het is schrijnend om te zien - en het is een vicieuze cirkel want ze durven niet opslaan net omdat ze het moeilijk hebben financieel en bang zijn dat ze dan geen opdrachten meer zullen binnenkrijgen)

   Next is werkuren! Ik werk ongeveer 50 uur aan een huwelijksreportage incl. mails, boekhouding, nabewerking, gesprekken (3x), album, slideshow en de reportage zelf. En ik bekijk alles één voor één en werk alles zorgvuldig af. Je hebt fotografen die dit in de helft van de tijd doen of nog sneller.. Zij doen minder gesprekken, geven minder service en zullen minder zorgvuldig omschieten met nabewerking.

   Daarna: materiaal! Heeft jouw fotograaf back-up materiaal mee voor wanneer hun toestel stuk gaat? En hun lenzen? Ik heb vb. 3 back-ups van elk stuk materiaal. Want ja, ik heb het al voorgehad dat 2 camera's het begaven op 1 huwelijk. Stel je voor dat ik had moeten zeggen dat het er op zat! Maar dat hoefde niet want ik had voldoende materiaal bij, maar ook: online backups, back-up voor foto's. Wat gebeurd er bij brand? Diefstal voor je je foto's hebt ontvangen? Is je fotograaf volledig voorzien van rampscenario's? 100% kan niet! Maar 99% kan wel!

   Service: Wat gebeurd er als je fotograaf ziek is? Ik zorg dat je iemand krijgt met evengoede kwaliteiten, sowieso! (al ben ik nog nooit ziek geweest) ik zou nooit iemand laten staan. En heb een groot netwerk waardoor ik altijd een oplossing zou kunnen vinden.

   Kwaliteiten: Vraag een fotograaf om een volledige reportage te zien en kijk naar het avondfeest en dan vooral naar de momenten waar er geflitst moet worden. (openingsdans-dansfeest-ceremonie) Meestal weet je bij het zien van de avondfoto's meteen of je een goede fotograaf hebt al dan niet. Want een goede fotograaf kan goed flitsen. En heeft geïnvesteerd in zichzelf om dat te kunnen en jou te bedienen. (flitsen is één van de moeilijkste dingen voor fotografen algemeen)

beste huwelijskfotograaf
  • Het moet klikken!
   Je moet je fotograaf kunnen vertrouwen! Echt waar! Want hij/zij loopt de gehele dag achter je gat! (ja echt).. Dus als je iemand niet helemaal fijn vindt dan boek je die beter niet, ook al vond je de foto's prachtig. De klik is nog veel belangrijker, je zal altijd nadien teleurgesteld zijn.

   Daarom vind ik het belangrijk om een kennismakingsgesprek in te plannen. Omdat ik 100% zeker wil zijn dat ik mijn koppel kan geven wat ze nodig hebben al dan niet.

   En als het goed zit! Oh my, dan ben ik je vertrouwenspersoon de gehele dag.

Dus nee, ik ben niet akkoord met de stelling "Dat er een beste huwelijksfotograaf bestaat". Ik vind wel dat je de beste huwelijksfotograaf moet vinden die bij jou past.

En als mijn beelden, mijn manier van werken zoals je die hier kan lezen en mijn prijs iets voor jullie is? Dan nodig ik jullie met ongelofelijk véél enthousiasme uit om langs te komen voor een kennismakingsgesprek. 😘

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *