Overzicht nieuwsberichten

Een kinderfotograaf in hart en nieren


Een kinderfotograaf…  en wat met the next level?


Ik moet het bekennen, ik heb het gehad!

Ik heb het gehad met die lieve kinderfoto’s op een stoeltje met een leuke retro-achtergrond. De supercoole gadgets, thema’s, blablabla… I’ve had it!

Voor alle lieve ouders die dit uitermate fantastisch vinden heb ik slecht nieuws.
Ik ben aan het afbouwen in clichés en “leuke” beelden.

Als ouder geniet je er waarschijnlijk van om een mooi beeld te hebben van je kinderen.
Maar als kinderfotograaf? Het doet me gewoon niets. Het raakt me niet. Het geeft me geen meerwaarde.

Een leuk beeld is iets helemaal anders dan een goed beeld.
Ik ben meer en meer op zoek naar goede beelden, beelden die raken.

En uiteraard ik kan er niet in 1-2-3 mee ophouden, ik moet ook mijn boterham verdienen.
Maar misschien kunnen jullie wel volgen waar ik naartoe wil…

En wie weet kiezen jullie er wel voor om me hierin te volgen?

Waar het begon…


Het was er eigenlijk altijd al ..

Eén van mijn eerste klantjes was Falke. Je eerste klanten als kinderfotograaf vergeet je nooit en je behoudt altijd een bepaalde speciale band.

Falke had niet zoveel zin in een fotoshoot dus ik liet hem zijn gang gaan en besloot niets te forceren.
Terwijl we een gezellige wandeling door het bos maakten, belandde hij daardoor grotendeels op zijn moeders schouder.

De foto’s waren echter niet slecht, ik was erg tevreden om één van mijn eerste betalende klanten deze reportage af te leveren en een beetje trots dat ik “in deze omstandigheden” zo’n mooie reportage had kunnen leveren.

De foto’s sloegen aan en ik kreeg meer en meer klanten. Het commerciëlere in mij kwam boven en ik had het gevoel dat ik mee moest met de andere fotografen.

Ik schafte een pak studiomateriaal aan en ging voor mooie originele achtergronden voor in de studio. Maar ik mis iets… Op dat moment had ik het te druk om te ontdekken wat het precies was.

In de zomer van 2016 startte ik een nieuw concept op: “de intieme reportages”.
Ik had het op dat moment niet door maar naarmate ik meer opdrachten in dit thema kreeg besefte ik dat ik mezelf een beetje had voorbijgelopen dat voorbije jaar…

Ik had veel opdrachten aanvaard waar ik me achteraf gezien niet zo héél goed bij voelde en me proberen toespitsen op dingen die me eigenlijk helemaal niet liggen. Het is geen verloren jaar geweest, iedereen heeft tijd nodig om dingen uit te zoeken dus ik ben er zeker dankbaar voor!

Het begon dus allemaal met de intieme reportages. Ik ging langs bij de mensen om de badmomentjes vast te leggen, bedtijd, het ontbijt enz… Tot ik besefte dat ik zonder dat ik het direct doorhad die intieme reportages op elke reportage begon te projecteren.

Ik maakte deze zomer eigenlijk van elke basisreportage met kinderen een intieme reportage. Het had geen thema meer of een bepaalde reden. Het ontwikkelde zichzelf tot een wondermooie stijl (ik mag dat zeggen want ik ben verliefd op de manier waarop kinderen voor mijn lens gaan staan!).

Ik ben er gewoon goed in, ik ben een goede kinderfotograaf! En ik vind dat fantastisch! Echter merk ik dat er toch nog een pak mensen kiezen voor een doodgewone reportage…

Dat begrijp ik niet! Ik zou niets liever willen dan iemand die me vastlegt met mijn kinderen op de manier dat ik dat doe voor andere ouders… Dit zeg ik niet uit egotripperij, ik voel gewoon dat dit mijn ding echt is en daar ben ik nu eenmaal ongelofelijk enthousiast over.

 

Met de bovenstaande tekst bedoel ik niet dat ik ermee op hou om leuke thema’s te organiseren of om met gadgets te werken. Zoals eerder gezegd, ook ik moet mijn boterham verdienen.

Maar ik word wel kieskeuriger. En ja, ik droom van een leven als kinderfotograaf waar ik enkel nog emotionele, ruwe beelden mag fotograferen. Waar ik de band tussen ouder en kind zo fel kan naar boven krijgen dat je even naar adem moet snakken.

Ik begin aan mijn zoektocht naar hoe ik mezelf zie als kinderfotograaf. En ik schrijf deze blog omdat ik ook echt wil dat jullie me zien als deze soort kinderfotograaf.

Laat me jullie kinderen fotograferen zoals ze echt zijn. Niet op een krukje waar ze stil moeten zitten, wat dan niet lukt en waar jullie vervolgens ruzie over maken.
Want jouw kind moét netjes blijven zitten.

Je kan enkel foto’s nemen onder de lampen en er is geen bewegingsruimte.
Waar je weggaat met een slecht gevoel omdat je kind niet luisterde.
En je bang bent dat dit een terugslag gaat geven op de resultaten van de fotograaf.

Kinderen zijn zo wondermooi, laat ze zichzelf zijn! En wees jij ook jezelf als ouder.

 

Deel dit bericht op sociale media!

1 reactie op “Een kinderfotograaf in hart en nieren”

  1. Groot gelijk Kim! Bewonderenswaardig om voor je ding te gaan, je weg te kiezen en het lijkt er zeker één die je bijzonder goed ligt! Heel veel succes. Ik zie deze/zulke foto’s ook het liefst. Doen, doen, doen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top