Photoshop tips

Laat je foto´s opvallen!

Jaarlijks worden ongeveer 1,5 biljoen digitale foto’s genomen

De meeste met smartphones, maar nog altijd 10% met echte camera’s. De meeste van deze foto’s zullen de geheugenkaart nooit verlaten. Dat is jammer, want met de juiste bewerking zit er in veel alledaagse foto’s een klein kunstwerkje. Met Adobe Photoshop heb je de tools in handen om je beelden te laten opvallen, ze geschikt te maken voor een indrukwekkende online presentatie of voor drukwerk met een uniek karakter.

Photoshop tips #1: Color Key -
het spel met kleur

Je kent misschien wel posters waarbij een foto is omgezet in een zwart-witafbeelding, maar sommige kleurelementen zijn gebleven. Typische motieven zijn de rode dubbeldekker bussen in Londen of de New York City Taxi Yellow Cabs. Color Key is geschikt voor alle afbeeldingen wanneer je één of meer objecten wilt benadrukken. Of je slechts één kleur wilt benadrukken of meerdere, hangt af van het bronmateriaal en uw persoonlijke smaak. Bijvoorbeeld, in een grote stad bij nacht, kunt u alle rode lichten gekleurd krijgen, of alle kleuren van de verkeerslichten die op hetzelfde moment te zien zijn in een lange belichting.

photoshop tips laat je foto's opvallen fotografie workshop online printer

Photoshop tips #2: Hier staat hoe je dat in Photoshop doet:

✅ Dupliceer de achtergrond als een nieuwe laag. Hierdoor blijft het originele beeld behouden. Je werkt dus niet-destructief en kunt elke stap ongedaan maken als het resultaat niet bevalt.

✅ Zet de bovenste laag om in zwart-wit. Voor de beste effecten verminder je niet alleen de verzadiging, maar behandel je elk kleurkanaal afzonderlijk. Als bijvoorbeeld een blauwe lucht en een groene weide dezelfde toonwaarde hebben, zullen ze op een onverzadigde foto bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn. Met de functie Beeld – Correcties – Zwart-wit van Photoshop kun je kiezen uit verschillende voorinstellingen of gewoon handmatig verschillende helderheden toewijzen aan de blauwe en groene elementen.

✅ In de laatste stap zorg je ervoor dat de achtergrondafbeelding zichtbaar is op de plaatsen die je gekleurd wilt houden. Een manier om dit te doen is door simpelweg met de gum gaatjes te knippen in de zwart-wit laag. Iets ingewikkelder, maar veel veiliger, is om met een laagmasker te werken. Hoewel delen van de laag voorgoed verdwijnen wanneer je de gum gebruikt, kun je de maskering op elk moment corrigeren en ben je dus zeer flexibel in de selectie van gekleurde objecten. Met verschillende maskers kun je zeer verschillende Color Key kunstwerken maken van één bronafbeelding.

Beelden die niet in het kader passen

Je kunt jouw foto vergroten via het menuonderdeel Beeld – Werkruimte. Activeer de functie “Relatief” en voer de gewenste framebreedte in. Herhaal deze stap verschillende keren, bijvoorbeeld om een dun zwart en een breder wit kader rond de afbeelding te plaatsen.

 

Tip: als je niet wilt dat de grootte van de afbeelding verandert.  

Maak dan een selectie van de hele afbeelding (Selecteren – Alles selecteren) en transformeer deze met de functie Bewerken – Transformeren – Schalen om ruimte te maken voor een kader. Tip: Houd de Alt-toets ingedrukt om de verhoudingen van alle kanten gelijk te trekken, of de Shift-toets om de evenredigheid te verbreken. Keer vervolgens de selectie om en bewerk het kader, bijvoorbeeld door een kleurverloop toe te voegen of een patroon in te voegen.

Je hebt meer mogelijkheden als de originele foto kan worden bijgesneden, zodat er geen belangrijke elementen dicht bij de rand worden geplaatst. Selecteer eerst het gebied dat je binnen het kader zichtbaar wilt maken en keer de selectie om. Natuurlijk kunt u kiezen voor kleuren of patronen als omlijsting, zoals hierboven. Maar er zijn meer originele variaties: onverzadig de delen van het beeld die het kader vormen, of verander de helderheid ervan. Dit zal de blik van de kijker nog meer naar de centrale elementen van de foto trekken.

Maar wat als er een onmisbaar element aan de rand van het beeld staat? Laat een hand, een huis, een boom gewoon buiten het kader gluren. Ga eerst te werk zoals beschreven in het vorige punt. Het element dat het kader zal overlappen, mag niet in de selectie worden opgenomen. Maak na het omkeren van de selectie een kleurvlak (laag – nieuwe vullaag – kleurvlak). Verminder de ondoorzichtigheid van het kleurvlak en gebruik een penseel met zwarte voorgrondkleur om het masker zo te veranderen dat het gewenste object over het kader ligt. Herstel dan de 100% ondoorzichtigheid. Het driedimensionale effect kan worden versterkt met een schaduw.

foto’s:
© Delpixel / Shutterstock
© Daniel Korpai / Unsplash

photoshop tips laat je foto's opvallen fotografie workshop online printer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top