Overzicht nieuwsberichten

SEO uitleg van de basis

Hoe vaak krabben mensen niet in hun haar en zie ik bij sommigen zelfs angst in hun ogen als ik de woorden SEO in de mond neem.

Waarom is SEO zo belangrijk?

1. Het brengt je op de eerste pagina in Google

Wat is het gevolg: 

1. Het zorgt voor pakken meer bezoekers op je website
2. Het zorgt ervoor dat mensen je vinden online
3. Het zorgt ervoor dat je imago en geloofwaardigheid groeit

[pullquote animated=”none” align=”center”]Ik leg je graag de basis uit in enkele stappen[/pullquote]

1. Plug-in

Als je een WordPress-site hebt, installeer je best een plug-in zoals Yoast. Die controleert of je SEO goed zit. Bij andere providers heb je wellicht iets gelijkaardigs. In dat geval zoek je op Google: “Seo plug-in + je provider”.

Meer hierover? Vind je in deze video

2. Keyword

Kies een zoekwoord dat gerelateerd is aan de tekst op die pagina. Daar is een speciaal vakje voor voorzien. Bij mij is dat helemaal onderaan tijdens het bewerken van mijn pagina. Zo simpel is het dus. Sommige mensen zweren dat je je keyword minimaal zeven keer moet gebruiken in je tekst. Dat is niet meer zo. Synoniemen mogen ook. Maak er vooral een vlot leesbare tekst van.

3. Tekst

Je schrijft op je pagina voldoende tekst. Minstens 300 woorden. Zonder tekst immers geen SEO. Ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen even leuk is om te horen, maar 300 woorden is eigenlijk niet zoveel. Zie het zo 😉

4. Alt-tekst

De Alt-tekst is een moeilijk woord voor de naam van de afbeelding/ video op diezelfde pagina. Ook die moet je keyword omvatten. Stel dat ik een blog schrijf over SEO, dan bedenk ik wat mijn publiek zou opzoeken in Google, bijvoorbeeld \’SEO uitleg\’. Dat kan dan mijn keyword zijn. En dat wordt dan meteen ook de naam van mijn afbeelding.(download maar even hierboven de google afbeelding, je zal meteen zien wat mijn Alt-tekst is)

Voor meer info, bekijk deze video 

5. META-omschrijving

De META-omschrijving is wat je te zien krijgt op Google als mensen je opzoeken. Die omschrijving kan je gewoon onder je keyword invullen als je je pagina of blog bewerkt. Dit is wat ze bij mij lezen :

uitleg SEO basis fotografe kim de graeve

6. Afbeeldingsgrootte

Maak dat je afbeelding niet te groot is, want daardoor werkt je pagina trager. Als ondernemer is Canva een gemakkelijk programma om je pixels in te stellen en daarna te exporteren op pakweg 60 tot 70% kwaliteit. Als fotograaf gebruik je daarvoor Lightroom. Ik merk dat een pixelbreedte van 933 langste zijde ideaal werkt. Ik zou aanraden niet boven de 1000 te gaan. Daarna gebruik ik JPEG-mini om de afbeelding nog kleiner te maken, maar te maken dat ik niet inboet op kwaliteit. Ik installeerde ook een plug-in om bestanden nog meer te comprimeren op mijn website. Bij WordPress is dat Smush, maar er zijn er zeker nog andere.

Hahaha! Ik besef net dat het een vrij technische mail geworden is! So sorry! Maar ik hoop wel dat ik de basis heel veilig en makkelijk voor je heb uitgelegd.

Mijn advies is vooral: start gewoon nu met SEO, zelfs al is het niet perfect. Mijn SEO kan zeker beter, maar hij doet wat hij moet doen.

Concreet:

  • sta ik op de eerste pagina in Google voor alles wat ik belangrijk vind
  • bezoeken zes- tot zevenhonderd mensen dagelijks mijn website

Ik kom dus tevoorschijn als mensen zoeken naar wat ik aanbied! De max, toch?

Extra\’s!

Wil je je graag in de materie verdiepen? Ik doe SEO uit de doeken in de workshop: De ideale klant. Die gaat één keer per jaar open en dat is nog niet voor onmiddellijk. Als je je inschrijft op de wachtlijst, breng ik je op de hoogte als het weer eens zo ver is.

Ik heb trouwens een podcastaflevering met Stijn. Daarin hebben we het onder meer over SEO maar ook de 5 meest voorkomende fouten op ondernemers hun website. Beluister hem hier.

Op deze blogpost krijg je nog meer info over SEO.

In de IG TV 7day challenge hoor je me 7 video\’s lang spreken over SEO 🙂 Hoera!

Heb je het lastig met het vinden van keywords? Geen probleem! Dan heb ik een heuse lijst voor je klaar staan, je kan ze gewoon downloaden:

Deel dit bericht op sociale media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top