Starten als fotograaf?

Vijf keer. Dat is het aantal keer dat ik mijn pagina offline haalde. Zo onzeker was ik toen ik als fotograaf begon. 🙈 Ik was zooooo bang om bestempeld te worden als een “pruts” fotograaf, omdat ik geen diploma heb (ondertussen weet ik wel diploma alleen maar aangeeft wat je geleerd hebt, maar niet wat je kan). Er spookten constant stemmetjes door mijn hoofd die zeiden dat ik niet goed genoeg was. Wat zouden ‘de mensen’ wel niet van mij denken? 

Nochtans was fotograaf worden het enige waarvan ik droomde op dat moment. Vandaag (op het moment dat ik dit schrijf), 6 jaar later werd ik tot 2x toe verkozen tot top 100 beste gezinsfotografen ter wereld. 

Oooh, wat zou ik willen dat meer fotografen wisten dat het oké is om gewoonweg te starten zelfs als je je nog onzeker voelt en geld te verdienen met je foto’s.. Zodat je elke dag zou kunnen genieten van fotograferen en andere mensen gelukkig zou kunnen maken met jouw talent zonder je zorgen te maken of je goed genoeg bent… 

Wanneer mensen uit je omgeving vragen om foto’s te nemen voor hen, dan heb je bewijs! Mensen wachten op jou. Het is niet te laat om ervoor te gaan. Maar als je nu opgeeft, weet je nooit wat je potentieel zou zijn geweest. 

Als hij het kan?! Kan jij het ook.

Als je wil starten als fotograaf en je bent te bang om je droom waar te maken, dan raad ik aan deze video te bekijken. Hoe deze jongeman, ondanks al zijn beperkingen kiest om dingen te verplaatsen van de “Can’t do box” naar de “Can do box”

Stel jezelf de juiste vragen

Kan je jezelf echt de vraag stellen: “Waarom ben je bang om fotograaf te worden?”, “Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je fotograaf zou worden?” 

Schrijf ze op voor jezelf en analyseer ze. Daarna: “Wat kan je doen om voor jezelf veiligheid te creëren zodat je fotograaf kan worden?”. Zodat je alvast de zekerheid hebt en de rust dat je het kan proberen (we kunnen altijd zekerheid creëren, het is een kwestie van willen en durven. 

Ik zou je dolgraag een Sjot onder je kont geven. Maar uiteindelijk heb je geen bevestiging nodig van mij. Je hebt goedkeuring nodig van jezelf. Wil jij het jezelf gunnen. Of neem je genoegen met een leven dat minder is dan waar je van droomt. 

1/4de van de bevolking haalt z’n pensioen niet, wacht niet met dromen tot het te laat is (meer over je dromen najagen vind je trouwens in dit prachtige boek). 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top