De top 5 camera's voor hobbyisten

Een top 5 camera’s? Ondanks ik fotograaf ben, weet ik eigenlijk niet zoveel van techniek.

Ik weet dus wat het is om in de winkel te staan en geen flauw benul te hebben wat of hoe ik moet beginnen of wat het beste is dat ik aankoop. 

Daarom ging ik ten raadde bij een kennis om jou wat beter op weg te helpen en stelden we een top 5 samen van camera’s perfect voor particulieren, hobbyfotografen en kindjes te fotograferen 🙂

Wil je toch al een professioneel toestel? Kies dan voor een fullframe spiegelreflex of nog beter een fullframe systeemcamera

Een systeemcamera voor hobbyisten:

Een systeemcamera is een digitale camera.

De voordelen van dit soort toestellen: 

 • Ze maken minder lawaai en sommigen kan je zelfs volledig geruisloos laten fotograferen.
 • Je ziet perfect op het toestel zelf al hoe de foto eruit zal zien wanneer je de shutter zal overhalen. 

Nadelen van deze camera’s: 

 • Ikzelf krijg na een tijdje hoofdpijn van dit systeem (mits veel gebruik) omdat je rechtstreeks in een scherm kijkt en niet door de lens. 

*** Over de lens: Er zit een 14-42mm inbegrepen, bij bovenstaande. Ik stel me echter de vraag of dit voor particulieren echt de beste lens is. Het is een breedhoeklens, maar dat wil zeggen dat je ook heel dicht moet gaan staan wanneer je een portret van je kindje wil nemen. Niet iedereen (en zeker mama’s en papa’s) merk ik, vindt dat altijd makkelijk. 

Lenzen zijn echter niet goedkoop, dus je zou vb. kunnen sparen voor een nieuw extraatje na een tijdje mocht het teveel ineens worden, hier vind je de bijpassende lenzen, voor ouders raad ik lezen aan van 50-70mm aan om portretten te nemen van je kids. 

*** Een beetje jammer hier is dat je geen externe lenzen erop kan plaatsen. Al zien sommigen dit misschien als een voordeel 😉 >> Je hebt wel 30x optische zoom. 

*** Een tijdje geleden werkte ik zelf op proef met de Sony en wat ik v.n.l. erg vervelend vond was het menu systeem. Het is volgens mij een manier van wennen.. Eens je het gewoon bent is het een fantastisch toestel. 

Een spiegelreflex camera voor ouders

De voordelen van dit soort toestellen: 

 • Ze zijn veelal stabieler en gebruiksvriendelijker (door de grootte) dan systeemcamera’s 
 • Ze geven je geen hoofdpijn 😉 

Nadelen van deze camera’s: 

 • Ze zijn zwaarder, waardoor ik ze minder snel zou aanraden aan de particulier. Ik vind het zelf soms niet zo leuk om mijn zware toestel mee te zeulen op reis. 

*** hèhè, ik ben nu wel een beetje een canon liefhebber i.p.v. een Nikon fan.. De foto’s bij een canon vind ik fijner om te bewerken. De kleuren van een Nikon vind ik ook niet altijd fijn hoe die eruit komen. Smaken verschillen, dus dit is geen objectieve mening 😉

*** Buiten dat een reflexcamera ietwat zwaarder is en luider dan een systeemcamera werk ik nog steeds zeer graag met een canon

 

Gouden tips van de pro!

Vermijd krassen! 

Een lens heeft een UV filter nodig! Dat heeft weinig met dat UV-gebeuren te maken, maar alles met het feit dat een lens weinig in waarde daalt. Hoe beter je er zorg voor draagt, hoe meer geld je er later ooit voor terug krijgt. Door een UV filter zorg je ervoor dat krassen op je lens onmogelijk worden. (bekijk zeker of je UV lens compatibel is met je lens.. Dat vraagt heel even opzoekwerk)

Als dat geen bonus tip is boven die top 5 camera’s!

Een cameratas 

Oh, en dan komt de vrouw in me los! Een stijlvolle cameratas! wohooow! Ik vind deze ontzettend mooi! 

Een goede SD kaart.. 

Is goud waard! 

Er zit veel verschil in SD-kaartjes. Je wilt vnl. snelle schrijvers met veel Gb. (neem ik aan). In dat geval raad ik de 128Gb. aan van de pro versie, die schrijft heel snel! En je hebt veel ruimte. Naar mijn gevoel is een nog zwaarder kaart voor een particulier nogal nutteloos en prijzig. 

***Sommige camera’s hebben ruimte om 2 geheugenkaarten te plaatsen. In dat geval zou ik dat zeker aanraden, op die manier heb je altijd meteen een back-up gemaakt van je foto’s. Wis je één kaartje? Dan heb je nog gewoon een tweede kaartje waar alles opstaat, hoe fijn is dat!?

Een kaartlezer!

Is gewoon superhandig en hoeft helemaal niet veel te kosten. Een ideetje vind je hier 

Nog meer tips? Met veel plezier!

4 reacties op “Top 5 camera’s voor mama’s & papa’s”

 1. Pingback: kampeertips: Ik ga op reis en ik neem mee! - Fotograeve - kamperen tent

 2. Hallo Kim,

  Ik ben aan het kijken om mijn eerste spiegelreflexcamera te kopen (spannend!). Tot nu toe heb ik altijd met de gsm foto’s getrokken, maar de zin om foto’s te trekken blijft en wordt steeds sterker 🙂
  Mijn man heeft dit opgepikt en vandaar is de bal gaan rollen.
  Stiekem droom ik van er meer mee te doen dan enkel mijn kids en vrienden af en toe te trekken, maar er ook mijn bijberoep van te maken (mijn huidige job doe ik ook mega graag 😉 )
  De vraag is dan wat de beste Canon camera is om mee te starten. Ons budget is niet zo groot en we twijfelen tussen de 250D (die je hierboven vermeldde), de 77D en 80D. En we dachten om te starten met een 18-135 mm lens Hebt u eventueel raad wat de beste start is met het oog op meer dan enkel familiefoto’s, maar toch echt nog een absolute beginner?

  groetjes

  Ps: Bedankt voor alle blogs, workshops die u hebt geschreven en gemaakt; zoooo geweldig om dit te hebben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top