Wacom:

En hoe die mijn leven zoveel makkelijker maakte als fotograaf

Een aantal jaar geleden kreeg ik last aan mijn pols… 

Tijdens het nabewerken in Lightroom was de pijn niet meer uit te houden en in eerste instantie had ik niet helemaal door waar de pijn precies door kwam.
Uiteindelijk kon ik amper nog mijn gsm vasthouden en berichten verzenden en ook het normale gebruik van de computer werd steeds moeilijker.

wacom lightroom nabewerken belgië hoe werkt de wacom tekentablet nabewerken

Ik had geen keuze

Het probleem was vooral dat ik geen keuze had want dit was mijn job, en niet zomaar een job: Mijn droomjob!

Het verplichtte me steeds over mijn pijngrens gaan en in eerste instantie dacht ik dat het wel zou overgaan. 

Met als gevolg verschillende doktersbezoeken. Daaruit bleek een ontsteking de boosdoener te zijn en met wat pijnstillers zou alles wel goed komen voor een korte periode deed het dat ook, maar de pijn kwam steeds sneller en heviger terug. 

Maar de oorzaak kon ik niet meteen aanpakken: Het waren nl. de vele uren achter de computer (die ik nodig had om mijn droomjob te kunnen uitvoeren.). 

De ergonomische muis

Ik begon met een ergonomische muis, dat was even wennen. Maar zorgde er wel voor dat de pijn wegging.
Zo besefte ik ook met zekerheid dat het echt lag aan het werkgerelateerde probleem. (oef! Stel je voor dat het erger zou zijn)

Het probleem was dat de ergonomische muis iets minder fijn werkte voor nabewerken in Lightroom en het niet altijd even accuraat was zoals voorheen. 

De Wacom

Na een tijdje proberen ben ik op zoek gegaan naar een beter alternatief (ondanks dat ik al heel blij was dat ik helemaal pijnvrij was) en toen leerde ik de Wacom kennen. Dit is een tekentablet voor de computer. Tijdens het gebruik had ik maar één conclusie want ik vond het heerlijk en had het quasi meteen onder de knie. 

Maar het grote voordeel was dat ik linkshandig ben, dus de pen in de hand werkte meteen heel vlot links. 

Rechts behou ik nog steeds de muis voor het scrollen (want dat is niet zo handig met de Wacom), maar verder heeft de wacom tekentablet het volledige werk overgenomen. 

Maar uh.. Geen zorgen als je rechtshandig bent, je kan de wacom ook rechts gebruiken als je dat zou willen hoor! Ik denk alleen dat het iets langer wennen is. Echter ken ik meer dan genoeg fotografen-collega’s die de Wacom ook rechts toepassen. 

Sinds 2 jaar heb ik totaal geen last meer van mijn pols (trust me, dat was echt heel hevig) en dar ben ik de Wacom enorm dankbaar voor. 

Hoe je editing in Lightroom
zoveel makkelijker wordt dankzij Wacom:

De technische kant van de Wacom:

Laat je niet afschrikken door het technisch lijkende tafereel, ik ben zelf alles behalve technisch! En dit werkt echt heel makkelijk. Het is in enkele minuten klaar voor gebruik en dan is het even wennen aan de luxe, aan dat laatste word je echter wel snel gewend. Voor je het weet kan je je Wacom niet meer missen. 

Hieronder nog een video voor photoshop gebruikers: 

Een dure of goedkope Wacom?

Mijn ervaring is dat je echt geen dure Wacom nodig hebt om al goed te zijn. Ik gebruik deze.

Maar je hebt ook versies die goedkoper zijn en waar je ook perfect mee uit de voeten kan zoals deze. Het nadeel aan die laatste is dat je niet kan werken met sneltoetsen (en dat is toch wel een meerwaarde als je kijkt naar workflow – want dankzij die knoppen werk je echt veel sneller) 

Je hebt ook veel duurdere zoals deze. Maar het verschil zit hem vnl. in de aantal knoppen en de grootte van de tablet. Hou er rekening mee, dat hoe groter je tablet is (als fotograaf) hoe meer het in de weg ligt. 

fotografie stijlwacom lightroom nabewerken belgië hoe werkt de wacom tekentablet nabewerken ergonomische muis

Mijn persoonlijke mening 

Ik ben nog altijd heel blij met mijn keuze om een kleiner model te nemen met middelmatig aantal knoppen want een teveel knoppen heeft een nadelig effect op je workflow en te weinig minstens evenveel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top