wat is je fotografie - fotograeven podcast en fotografiie workshops

Welke prijzen hanteren voor je fotografie?

Welke prijs hanteren als fotograaf

We hebben het er steeds in het lang en het breed over.. welke prijs is correct?

 

Elke keer opnieuw krijg ik de vraag.. “Welke prijs moet ik vragen voor mijn fotografie, Kim?”

En elke keer opnieuw zeg ik: “Dat weet ik niet..”

Elke keer opnieuw zie ik fotografen starten met een prijs onder de 100€.. En oprecht, wil je weten wat ik er van vind?

Het is nu Sinterklaastijd.. En ik kwam net buiten met €171,47 aan speelgoed uit de Suprabazar.. 171,47 eurie aan plezier voor één dag. Want ik weet perfect hoe mijn kinderen omgaan met speelgoed.. Letterlijk -> NIET.

Toch doet de meerderheid van ons het, geld uitgeven aan compleet nutteloze dingen. Omdat het er ingestampt zit dat het moet! Want hoe zielig zou het zijn wanneer een kind geen Sinterklaas zou over de vloer krijgen (met of zonder roetpiet)

En dan stel ik me oprecht de vraag nog eens opnieuw: Wat is de prijs van jouw fotografie waard?

… Als je een moment vastlegt, voor eeuwig, wat als het een laatste knuffel met een oma is, vastgelegd op ‘harde plaat’.. Voor eeuwig en altijd.

… Wat als de moeder hééngaat, één jaar nadat jij langsging als fotograaf. En dat haar kinderen om die reden wel foto’s hebben van hun mama’s liefde. Letterlijk voor hun ogen?

… Of omgekeerd, wat als een kind sterft.

Dat zeg ik niet om donker en melancholisch te zijn.

Nee, dat vraag ik oprecht aan jou.

Wat zou het waard zijn voor jou mocht jij dit kunnen koesteren?

Prijssetting?

Dat heeft ALLES en NIETS te maken met emoties. Tot nu toe zei ik altijd dat mensen moeten stoppen met emotionele prijssetting, en dat meen ik nog steeds. Maar er is wel nog een andere kant aan de medaille. En die hoop ik nu aangetoond te hebben.

Vind jij jouw fotografie nog steeds minder waard dan het Sinterklaas kasticketje uit de Suprabazar? Wel ik niet.

Wat is jouw fotografie waard? -> welke prijs moet je vragen voor je fotografie?

Wil je weten hoe je de basis kan uitrekenen voor je fotografie? Dan moet je >> hier even op klikken. 

Maar daarnaast wil ik wel dat je bewust moet zijn dat fotografie zo moeilijk is om qua prijs te berekenen omdat het simpelweg van onschatbare waarde is. 

Wie dat niet waardeert, of begrijpt.. Die gaat best iets halen uit de Suprabazar.

Kan jij wel een workshop gebruiken rond dit thema?

Heb jij er iets over te vertellen? Wat denk jij over de Sint? Wat denk jij over je prijzen.. En waarom ben je onzeker over je waarde als fotograaf?

Vertel je het me hieronder a.j.b? Ik hoor graag wat je ervan denkt en hoe je je voelt.

2 reacties op “Welke prijzen hanteren voor je fotografie?”

  1. Ik ben het met je eens dat je als fotograaf niet te laag moet zitten met je prijs. Er gaat veel geld zitten in apparatuur en in tijd. Maar ik ben zo onzeker omdat ik net begonnen ben en denk dat andere fotografen beter zijn omdat ze al langer bezig zijn. Ook ben ik bang dat ik te duur ben, de meesten in mijn omgeving hebben een lagere prijs dan dat ik nu al heb…

    1. Hey Tristan! Ik snap je helemaal hoor, dat leg ik uit in het andere artikel (waar ik hierboven naar verwijs in de tekst) dat gaat over emotionele prijssetting waar je anderen met jezelf gaat vergelijken. Er gaan altijd mensen zijn die minder vragen dan jou en daardoor verlies je altijd als je je daarop gaat vastpinnen. Je kan je prijzen uitrekenen adv je kostenplaatje te maken en wat je nodig hebt. Een prijzensetting moet juist zitten adv wat jij nodig hebt, niet van wat je denkt dat ‘je waard bent’. Uiteraard gaat die prijs omhoog als je populairder en meer kennis vergaart. Maar je eerste prijssetting reken je uit. Het heeft geen zin om jezelf op dat vlak te gaan vergelijken.

      Een te dure prijs of een te goedkope prijs kan altijd (en daardoor zullen idd klanten afhaken >> Een te dure prijs spreekt voor zich waarom, maar een te goedkope prijs kan ook argwaan wekken bij klanten) .

      Het blijft moeilijke materie. ik hoop dat je hiermee toch al een beetje een duwtje in de rug kreeg om jezelf te waarderen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top